Grci testirali većinu turista iz Srbije

(Саша Димитријевић)

Mnogim putnicima poslate poruke preko mobilnih operatera sa instrukcijama da po dolasku u Grčku sedam dana provedu u samoizolaciji

(Saša Dimitrijević)

Kavala, Aleksandrupolis – Srpskim turistima konačno je juče dozvoljen ulazak u Grčku preko Bugarske. Preko graničnog prelaza između ove dve zemlje, koji je u ponedeljak uveče otvoren za građane zemalja članica EU, a ostao zatvoren za državljane Srbije i BiH, samo nekoliko minuta posle ponoći između ponedeljka i utorka prešli su i prvi turisti iz naše zemlje. Srbima koji se i pored saveta da odustanu od puta ostali u blizini prelaza „Kulata” na bugarskoj strani i tu sačekali najnoviju odluku, omogućeno je da odmah uđu u Grčku. Grčki pogranični organi – policija i carinici – nisu pravili nikakve probleme sve do zore, juče ujutru. Već oko sedam sati po grčkom vremenu, međutim, počele su da se stvaraju velike kolone vozila, dok su motorizovani Bugari, Grci, Nemci i drugi iz EU prolazili samo pokazujući pasoše.

Prema srpskim državljanima na grčkoj strani ovog graničnog prelaza počela je primena posebnih mera, uvedeni su zdravstveni pregledi i besplatno testiranje. Na sam prelaz za putnička vozila na „Promahonasu”, na grčkoj strani, stiglo je nekoliko kompletnih zdravstvenih ekipa pod „punom opremom”, u skafanderima. Procedura je bila na prvi pogled jednostavna, ali je trajala veoma dugo: vozač automobila sa srpskim registracijama morao je da se parkira „u stranu”, da izađe iz vozila i priđe radniku policije na šalteru, gde je predavao svoj i pasoš saputnika, kao i dokumenta za vozilo. Nakon toga policajac je pasoše prebacivao na sledeći šalter, gde je vozač upućivan uz napomenu da i svi iz automobila izađu i budu pored njega. Na tom drugom šalteru za svakog srpskog državljanina sačinjavan je poseban dokument (zapisnik) – upisivani su ime i prezime, broj pasoša, mesto gde vlasnik putne isprave živi u Srbiji sa adresom stanovanja, u koje grčko mesto odlazi na odmor (sa nazivom i adresom hotela ili agencije preko koje je obezbeđen aranžman u privatnom smeštaju), brojem telefona svakog. Zatim je policajac sa drugog šaltera odvodio dvoje, troje ili četvoro Srba do ulaza u objekat ispred kojeg su bile zdravstvene ekipe. Tu je predavao dokumenta, a onda su sledili prozivka, pregledi i testiranje svakog državljanina Srbije, da bi na kraju svi iz grupe dobili informaciju da će „u roku od 24 sata iz laboratorije gde će testovi biti pregledani svako dobiti obaveštenje o tome da li je negativan na virus korona”. Sve to trajalo je otprilike 20 minuta po vozilu, ako su u automobilu bili samo vozač i suvozač, ili duže od pola sata ako je u vozilu bilo četvoro srpskih državljana. Do 9.30 sati radile su samo dve zdravstvene ekipe, pa su turisti čekali i duže od sat vremena, sve dok pregledi nisu počeli na više mesta.

(Foto T. Todorović)

Novi „šok” usledio je juče oko podneva – mnogim srpskim turistima „Zdravstvena komisija Grčke za kovid 19”, kako je naglašeno, poslala je poruke preko mobilnih operatera da, „zbog epidemiološke situacije, svi koji dolaze iz Srbije imaju obavezu da sedam dana po dolasku u Grčku provedu u samoizolaciji”. U hotelima, međutim, niko nije tražio nešto slično.

Grčki mediji, komentarišući zbivanja od ponedeljka, kada je bugarsko-grčka granica, uprkos najavama da će srpski turisti od 15. juna moći u Grčku, za njih ostala zatvorena, i „hoću-neću” odluke vlasti svoje zemlje oko otvaranja prelaza s Bugarskom, odnosno Severnom Makedonijom, isticali su da su za otvaranje granica najviše zaslužni grčki turistički radnici, ali i građani. Naime, u svakoj informaciji ističe se da su građani, hotelijeri i vlasnici turističkih agencija bili nepokolebljivi u pritiscima prema grčkoj vladi i da su oni, mnogo više nego diplomatija dveju zemalja, doprineli otvaranju graničnih prelaza za srpske državljane. Jer, ističu, osim turista iz Srbije mnogo veći gubitnici bili bi zaposleni u turizmu Grčke.

Prelaz između Grčke i Severne Makedonije, zvanična je odluka, neće biti otvoren do kraja juna i svi koji su se ponadali da će preko „Bogorodice” i „Evzonija” narednih dana stići do grčkih mora, moraće da odustanu.

Koliko je moglo da se vidi juče, plaže su veoma uređene i čiste, vreme je izuzetno lepo i prijatno, s temperaturama u egejskom delu na severu i severoistoku Grčke od 28 do 30 stepeni Celzijusa, a primenjuju se mere predostrožnosti – održava se rastojanje između ležaljki, ali i između kupača u vodi. Povećan je broj radnika obezbeđenja u svim hotelima, na ulazima u restorane i posebno na plažama.

Nezvanično se saznaje da su grčke vlasti otvorile ulaz državljanima Srbije, ali za one iz BiH još nema dozvole za ulazak u Grčku.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*