Grčka vlada poriče da je sklopila dogovor sa Skopljem

Unutrašnji pritisci u obe zemlje odlažu razgovor Ciprasa i Zaeva koji bi trebalo da donese konačno rešenje za buduće ime Makedonije

Atina – „Sporazuma za rešenje makedonskog problema nema. Kada do njega bude došlo, na vreme ćemo obavestiti javnost i političke partije kako bi se sprovela sveobuhvatna diskusija”, izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos. On je očigledno imao zadatak da prekine spekulacije političkih partija koje premijera Aleksisa Ciprasa optužuju za tajnu diplomatiju oko makedonskog pitanja, ali i da umiri javnost i medije koji svakodnevno iznose nove verzije o sadržini sporazuma i mogućem nazivu susedne države.

Canakopulos je ponovio da uslovi za sporazum ostaju nepromenjeni i podrazumevaju dogovor o novom imenu koje bi Makedonija koristila i za unutrašnje svrhe i u spoljnim kontaktima, kao i adekvatne promene u makedonskom ustavu. Opozicione partije, pre svega Novu demokratiju, Canakopulos je upozorio da složeno stanje u kojem se pregovori nalaze ne koriste „za lov u mutnoj vodi” u pokušajima da podriju konačno nalaženje rešenja za višegodišnji spor Atine i Skoplja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*