Gredelj izlazi iz stečaja, želi stranog vlasnika

Fabrika železničkih vozila (TŽV) Gredelj sa stabiliziranim poslovanjem u stečaju otvorenom pre pet godina na Trgovinskom sudu u Zagrebu, u skladu sa odlukama Skupštine poverilaca i Odbora poverilaca traži strateškog partnera, odnosno investitora koji će kroz stečajni plan u potpunosti ili delimično preuzeti u vlasništvo.

Konkretizirano je to objavom na internet stranici kompanije službenim dokumentom koji se zove Javni poziv investitorima ili strateškim partnerima za iskazivanje interesa i davanje ponuda za ulaganje ili dokapitalizaciju TŽV Grdelj u stečaju. No, stečajni upravnik Pero Hrkać naumio je sve zainteresovane dodatno obavestiti oglasima na veb stranicama od Agencije za investicije i konkurentnost do Ministarstva saobraćaja, ali i u časopisu Railvai Gazette koji se štampa u Londonu.

„U Railvai Gazette, koje je centralno mesto za železničke vijesti iz celog sveta, javni poziv će biti objavljen ovih dana te od tada počinje teći rok od 45 dana. Smatramo da je on primeren kako bi se svi informisali o ovom izazovu, jer se Gredelj dokazao i ima velike potencijale za projekte širom svijeta, od Amerike i Argentine do Irana i Kine „, kaže Hrkać.

Smatra da će poziv rezultirati pojedinačnim razgovorima sa predstavnicima nekoliko ozbiljnih investitora, u kojima je cilj približiti interese i mogućnosti da se konačno rešenje može usaglasiti.

„Ne bismo otkrivali njihova imena jer još nisu dali pisane ponude. Ali očekuje se da će se tokom 2018. realizovati dokapitalizacija i preuzimanje od strane strateškog partnera koji će biti strani investitor, što je i prirodno jer su posredi kapaciteti i potencijali koji prevazilaze potrebe hrvatskog tržišta „, rekao je Hrkać.

U konkretnom slučaju, ostvare li se ova najava, to znači da stečaj ide ka zaključenju, što će poveriocima doneti, kako tvrdi, namirenje 50% potraživanja. Priznata potraživanja u suprotnom premašuju 100 miliona evra, pa je i ta najava zanimljiva jer nadilazi niski prosek u naplati potraživanja u stečajevima.

 

Izvor: seebiz.eu

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*