Grenel poručio predsednici Skupštine Kosova: Samo se žalite

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel poručio je predsednici Skupštine Kosova Vjosi Osmani da su „nam potrebni političari koji rade još nešto osim što se žale“.

Grenel poručio predsednici Skupštine Kosova: Samo se žalite

Foto: Majkl Son/AP
Grenel je tako odgovorio na primedbe Osmani da kosovski tim nije iz Vašingtona doneo ono što je obećao.
Prema njegovim rečima, sporazum se odnosio na ekonomska pitanja i ogroman je korak u tom smislu, a Osmani je poručio da su nam potrebni političari koji rade još nešto osim što se žale, uz ocenu da ona prethodno nije izrazila nikakvu zabrinutost, niti je dala bilo kakvu ideju.
„Ovde se radi o poslovima, a ne o simbolici. Simbolikom ne možete platiti stanarinu ili prehraniti porodicu“, napisao je Grenel na Tviteru.
Napomenuo je u tom kontekstu da, recimo, studija izvodljivosti za jezero podrazumeva da se tačno zna kako se ono može koristiti, kakva se radna mesta mogu otvoriti.
„Sugerisati da ime otvara druge diskusije je glupa politika. Ovo je studija za otvaranje radnih mesta“, zaključio je Grenel.
Osmani je ranije zamerila kosovskom timu da iz Vašingtona nije doneo uzajamno priznanje sa Srbijom, navodeći da nije ispregovarao ni korišćenje resursa, niti odbio „mini-Šengen“.
„Nema ni konkretnih rezultata za nestale, o naknadi ratne štete, odgovornosti Srbije za zločine počinjene na Kosovu, potpunom uklanjanju necarinskih barijera koje je Srbija nametnula Kosovu…“, navela je Osmani.
Kao jedinu pozitivnu stranu sastanka u Vašingtonu, ona je pomenula priznanje kosovske nezavisnosti od Izraela, koje je, kako je istakla, jedno od najvažnijih priznanja koje je na Kosovo stiglo posle dugo vremena, prenosi Kosovo Onlajn.
Autor: FoNet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*