Grenel traži oslobađanje Tačija: „Uhapšen da se ne sretne sa Trampom i potpiše sporazum sa Srbijom“

Donald Tramp i Ričard Grenel / Printscreen Instagram @richardgrenell
PRIŠTINA –

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Ričard Grenel rekao je za albanski Top čenel da je, u vreme kada je dijalog Kosova i Srbije bio „premešten“ u Vašington, bio skoro postignut dogovor o ukidanju Specijalizovanih veća za Kosovo.

Grenel tvrdi da je uspeo da ubedi bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se odreknu međunarodnih sudova i pokrenu sudske procese za ratne zločine u svojim zemljama, preneo je Kosovo onlajn.

„Uspeo sam da ubedim obojicu da se slože i uklone međunarodni sud u Hagu. Ne znam da li znate za to. Ono što sam uradio u pregovorima je da ih ubedim da uklone međunarodni sud i da suđenja sprovedu u okviru domaćeg pravosudnog sistema u svojim zemljama, a mi bismo to potpisali kao deo sporazuma“, rekao je Grenel.

On je naveo da je u jednom trenutku napravio kobnu grešku, kada je u Ministarstvu pravde „gospodinu po imenu Brus Svarc“ rekao da su se obe strane složile da to urade.

„Njegova reakcija je bila veoma mračna. Rekao je: ‘Ne znam da li možemo ovo da uradimo jer imamo američke tužioce u Hagu koji rade na ovom slučaju’. Odgovorio sam mu: ‘Brus, vidi… Radimo na ovome 20 godina… Prethodni tužilac je video dokaze i rekao ‘nema ništa i ja napuštam ovaj posao, bavim se nečim drugim, nema više optužnica za gonjenje'“, dodao je Grenel.

On je više puta izjavio da je optužnica protiv bivšeg predsednika Tačija podignuta samo da bi se sprečilo da se sastane sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući kako bi potpisao „konačni sporazum sa Srbijom“.

Grenel je u intervjuu za emisiju „Top stori“ zatražio hitno oslobađanje Tačija, dodavši da je premijer Albanije Edi Rama veoma otvoreno govorio o Tačiju i o tome šta Evropljani rade na sudu u Hagu.

„On je Tačija nazvao taocem, a to što Evropljani rade je skandalozno, moramo biti sposobni i gledati napred. Moraju pustiti Tačija, moraju priznati da je slučaj Džek Smit bio politički. Čini se da Evropljani rade prljav posao zbog politike“, rekao je Grenel.

Kada je reč o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, Grenel je kazao da on nikada nije prihvatio ideje Amerikanaca.

„Problem je u tome što znam Aljbina Kurtija. Pogledajte njegovu politiku i pozivam vas da pronađete i jednu američku ideju sa kojom se on slaže. On je odbacio svaku ideju, od Obame, Klintona i Džordža Buša, uvek je bio protiv toga“, rekao je Grenel.

Preneo je da su mu vrata tadašnjeg predsednika Trampa uvek bila otvorena za razgovor o mogućnostima za postizanje istorijskog sporazuma Kosova i Srbije, a da danas, pod predsednikom Džozefom Bajdenom, oni koji se bave Balkanom ni ne poznaju šefa države.

Istakao je da je Trampova administracija jasno stavila do znanja Srbiji da mora da se udalji od ruskih ideja i da ide napred sa Amerikancima.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*