Grlić Radman: Srbija će snositi posledice zbog otimanja hrvatske kulturne baštine

PULA –

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da će Srbija zbog, kako tvrdi, „otimanja hrvatske kulturne baštine“, snositi posledice u pristupnim pregovorima sa EU.

„Otimanje hrvatske kulturne baštine nije u skladu sa evropskim vrednostima, niti sa perspektivom za koju se Srbija opredelila, i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja“, izjavio je Grlić Radman novinarima u Puli povodom zakona o kulturnom nasleđu koji je usvojen krajem decembra u Skupštini Srbije, prenela je Hina.

dubrovnik, unsplash

Izvor: Ilustracija (unsplash.com)

On je dodao da je zbog toga hrvatski ambasador u Beogradu protestovao kod srpskih vlasti.

Prema njegovim rečima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se, kako je rekao, očito uklapa u „hegemonističku politiku širenja takozvanog srpskog sveta“.

„To je nama u 21. veku nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo“, istakao je Grlić Radman.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije saopštilo je juče da odredba Zakona o kulturnom nasleđu, po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost i deo kulturnog nasleđa Hrvata.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*