Grubješić: Brisel treba da obezbedi da se približe suprotstavljeni stavovi Beograda i Prištine

Odgovornost Brisela u dijalogu Beograda i Prištine je veća od odgovornosti učesnika u dijalogu, pošto treba da obezbedi da se suprotstavljeni stavovi približe, rekla je za RTS potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić. Ocenila je i da politika ekstremizma i nasilja u Crnoj Gori ima jako mali broj pristalica.

Suzana Grubješić kaže za RTS da je u pregovorima Beograda i Prištine pitanje svih pitanja Zajednica srpskih opština.

Grubješić: Brisel treba da obezbedi da se približe suprotstavljeni stavovi Beograda i Prištine 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Sigurna sam da će se opet postaviti kao zahtev sa srpske strane, ali bez ikakvih konkretnih odgovora i garancija da će se konačno krenuti u formiranje ZSO, što predstavlja veliku prepreku za nastavak važnijeg, političkog dijaloga, jer politički dijalog treba da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa, ali je pre toga potreban politički dogovor koji podrazumeva kompromisno rešenje i koje bi bilo održivo, jer će se nametnuta rešenja teško sprovoditi“, navela je Grubješićeva.

Dodala je da je njen utisak da je odgovornost Brisela veća nego samih učesnika u dijalogu, pošto je, kako je navela, Brisel taj koji treba da obezbedi da se suprotstavljeni stavovi približe.

„Do sada u toj nameri nisu uspevali. Nadam se da su ovu letnju pauzu iskoristili da malo drugačije posmatraju na stvari, da vide ko je spreman na kompromis, a ko na kompromis nije spreman. Meni je nezamislivo da se politički dijalog nastavi, a da u ovom tehničkom, ekspertskom nije bilo nikakvog napretka i da se, kao prošli put, rastanu sa rečenicom ‘nismo se složili ni oko čega, napretka nema'“, naglasila je Suzana Grubješić.

Istakla je da su Sjedinjene Države uputile ohrabrenje i Beogradu i Prištini da se i dalje pridržavaju Vašingtonskog sporazuma i tačke koja se odnosi na apliciranje Prištine međunarodnim organizacijama i uzdržavanje Beograda od diplomatske akcije povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti.

„Ukoliko Priština krene sa apliciranjem u međunarodne organizacije, iz Beograda postoji i pravo i obaveza da se nastavi sa diplomatskom akcijom povlačenja priznanja“, navela je Grubješićeva.

Govoreći o potencijalnom pokušaju Prištine za učlanjenje u Savet Evrope, Suzana Grubješić je navela da je nezamislivo da Savet Evrope prekrši statut u kojem se navodi da je za učlanjenje potrebno da kandidat za članstvo bude članica Ujedinjenih nacija.

„U Savetu Evrope su sve evropske države, osim Belorusije, ali sve su članice UN i međunarodno priznate države, što Kosovo nije“, zaključila je Grubješićeva.

„Politika ekstremizma u Crnoj Gori ima jako malo pristalica“

Suzana Grubješić je rekla da je stekla utisak da su tenzije u Crnoj Gori počele da se smiruju, ali smatra da politika ekstremizma i nasilja ima jako mali broj pristalica i da su građani Crne Gore ostali svojim kućama, a „da je na Cetinju bilo par stotina nečijih jurišnika koji su pokušali da spreče mitropolita Joanikija da postane 41. mitropolit koji je ustoličen u Manastiru Svetog Petra Cetinjskog“.

„Umesto jednog verskog, sabornog, duhovnog događaja, mi smo morali da gledamo scene sukoba demonstranata sa policijom i nadam se da nakon ovoga, bez ikakve želje da komentarišem unutrašnju političku situaciju u Crnoj Gori, moraju da uslede neke promene“, istakla je Grubješićeva.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*