Gruzija optužuje bivšeg zvaničnika za zaveru Ukrajine da zbaci vladu u Tbilisiju

Giorgi Lortkipanidze (Printskrin)

TBILISI – Gruzija je danas optužila bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Giorgija Lortkipanidzea, koji sada radi za ukrajinske obaveštajne službe, da planira da podstakne građanske nemire u pokušaju da zbaci vladu u Tbilisiju, koja u poslednje vreme produbljuje odnose sa Rusijom.

Služba državne bezbednosti saopštila je da je nadgledala grupu koju je predvodio Lortkipanidze, sadašnji zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, koji je prethodno bio zamenik ministra u izrazito prozapadno orijentisanoj gruzijskoj vladi, preneo je Rojters.

„Prema potvrđenim i proverenim informacijama, implementacija plana, koji je razvijao Lortkipanidze, uključivala bi prilično veliku grupu gruzijskih boraca u Ukrajini i deo gruzijske omladine, čija se obuka odvija u blizini poljsko-ukrajinske granice”, navodi se u saopštenju službe.

Napominje se i da su navodni zaverenici planirali da kanališu verovatnu frustraciju među mladim Gruzijcima ako Evropska unija ne odobri status kandidata njihovoj zemlji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u sredu da je budućnost Ukrajine, Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana u uniji, ali je bila opreznija prema Gruziji, za koju zvaničnici EU kažu da je nazadovala na putu ka članstvu, navodi Rojters

Kavkaskoj republici, koja navodi da je posvećena pridruživanju EU, prošle godine je odbijen status kandidata čak i kada su ga dobile Ukrajina i Moldavija.

Brisel je tada rekao da Tbilisi mora da smanji političku polarizaciju i poboljša funkcionisanje državnih institucija.

Odnosi sa Evropom su takođe trpeli od početka rata u Ukrajini, jer je gruzijska vlada izbegavala da okrivi Moskvu, iako je stanovništvo Gruzije izrazito prokijevski nastrojeno, navodi Rojters.

Mnogi Gruzijci negoduju što Rusija podržava otcepljene regione Abhazije i Južne Osetije, a Gruzijci su prilično zastupljeni među strancima koji se bore za Kijev, dodaje britanska agencija.

Iako je Tbilisi isporučio humanitarnu pomoć Ukrajini, odbio je da uvede sankcije Moskvi, a u maju je dozvolio direktne letove ka i iz Rusije prvi put od 2019.

Istog meseca, premijer Irakli Garibašvili okrivio je širenje NATO alijanse za invaziju Rusije na Ukrajinu.

Predsednik vladajuće partije Gruzijski san u decembru je sugerisao da bi gruzijski građani koji se bore u Ukrajini mogli da izgube svoje državljanstvo.

Ukrajina je kritikovala gruzijske vlasti zbog zatvaranja Mihaila Sahašvilija, bivšeg prozapadno orijantisanog predsednika, koji je stekao ukrajinsko državljanstvo.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*