Gujon svečano otvorio osam škola srpskog jezika u Austriji

BEČ –

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbima iz Austrije, otvorio je osam dopunskih srpskih škola.

Tokom zvanične posete, Gujon je otvorio dopunske škole u Beču, Sankt Peltenu, Braunauu, Gmindenu, Ensu, Štajeru i Licnu.

Sve škole su deo mreže „Prosvjetinih“ srpskih škola u Austriji koje funkcionišu zahvaljujući podršci Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Eparhije austrijsko-švajcarske SPC, saopštila je Uprava.

arno, gujon, dijaspora

Izvor: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

„Kada sam prošlog novembra imenovan na mesto direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu odmah sam shvatio da je potreba za školama srpskog jezika u našoj dijaspori ogromna i da treba dosta raditi na tom polju. Godinu dana kasnije, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da sada otvaramo dvadeset tri škole srpskog jezika u svetu, od toga osam samo u Austriji. Za veoma kratko vreme, uspeli smo da udvostručimo broj đaka koji pohađaju ovaj program u Austriji. Upis u nove i postojeće škole traje do kraja oktobra i već sada je veći od 400 polaznika“, rekao je Gujon.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u školskoj 2021/22 otvorila je 23 nove dopunske škole srpskog jezika u dijaspori za šta je izdvojila 20.000.000 dinara.

Od Rusije, Malte, Holandije, pa sve do Austrije, Španije i Portugalije, preko 800 mališana ima priliku da pohađa časove srpskog jezika i kulture u novootvorenim školama.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*