Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Chanukah dreidel for Jewish holiday design.
NOVI SAD –

U toku je Hanuka, jedan od najradosnijih jevrejskih praznika. Od prošle godine u sklopu festivala „Novosadski Winterfest“ na novosadskom Trgu slobode nalazi se Hanukija, osmokraki svećnjak na kojem se tokom jevrejskog praznika Hanuka svaki dan pali po jedna svetljka.

Hanuka je jevrejski praznik svetlosti i simbol njihovog nacionalnog preživljavanja i verske slobode. Za vreme svečanosti pevaju se ode jerusalimskom Hramu, a praznik se slavi u kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima. Svetlo na Hanukiji zapalila je ambasadorka Izraela u Srbiji.

Chanukah dreidel for Jewish holiday design

„Hanuka je za nas možda i najradosniji praznik u godini, budući da su elementi koji se slave nada, svetlost, čuda i hrana, ali isto tako i sloboda i težnja za nezavisnošću. Hanuka se ponekad, kao što je slučaj ove godine, poklapa sa Božićem, tako da je ovo takođe i simbol za toleranciju i međureligijsko razumevanje“, rekla je Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela.

Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere. Taj događaj u judaizmu se smatra čudom, budući da su nakon razaranja Hrama sveće gorele osam puta duže, nego što je to bilo moguće.

Ove godine Hanuka traje od 22. do 30. decembra. Pozivamo vas da se i narednih dana na novosadskom trgu Slobode priključite obeležavanju tog radosnog praznika.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*