Ханука, јеврејски празник светлости

Chanukah dreidel for Jewish holiday design.
НОВИ САД –

У току је Ханука, један од најрадоснијих јеврејских празника. Од прошле године у склопу фестивала „Новосадски Wинтерфест“ на новосадском Тргу слободе налази се Ханукија, осмокраки свећњак на којем се током јеврејског празника Ханука сваки дан пали по једна светљка.

Ханука је јеврејски празник светлости и симбол њиховог националног преживљавања и верске слободе. За време свечаности певају се оде јерусалимском Храму, а празник се слави у кућама, школама, јеврејским заједницама, удружењима и на трговима. Светло на Ханукији запалила је амбасадорка Израела у Србији.

Chanukah dreidel for Jewish holiday design

„Ханука је за нас можда и најрадоснији празник у години, будући да су елементи који се славе нада, светлост, чуда и храна, али исто тако и слобода и тежња за независношћу. Ханука се понекад, као што је случај ове године, поклапа са Божићем, тако да је ово такође и симбол за толеранцију и међурелигијско разумевање“, рекла је Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела.

Ханука се слави у знак сећања на трогодишњи рат и ослобођење Јерусалима 165. године пре нове ере. Тај догађај у јудаизму се сматра чудом, будући да су након разарања Храма свеће гореле осам пута дуже, него што је то било могуће.

Ове године Ханука траје од 22. до 30. децембра. Позивамо вас да се и наредних дана на новосадском тргу Слободе прикључите обележавању тог радосног празника.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*