Haos u hrvatskom saboru zbog kovid potvrda, protest građana na Markovom trgu

ZAGREB –

Kraj jesenjeg zasedanja hrvatskog parlamenta obeležio je totalni haos, a predsednik sabora Gordan Jandroković je podelio niz opomena, dok su mnogi dobili i zabranu govora.

Posebno je burno bilo među opozicionim poslanicima Mosta, koji su se sukobili sa SDP-ovim Peđom Grbinom, pri čemu su pale i teške reči.

svajcarska, referendum, kovid, propusnice

Izvor: Tanjug (Michael Buholzer/Keystonve via AP)

Poslanici su danas glasali o dva najvažnija zakona – o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kojim se uvode sankcije u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za lokalne čelnike i odgovorne osobe koji ne poštuju odluku o kovid potvrdama za ulazak u državne i gradske institucije i o sukobu interesa.

Sankcije za nepoštovanje kovid potvrda izglasane su sa 77 glasova, pre glasanja je zatražena pauza, a onda su se poslanici posvađali svi sa svima, preneli su hrvatski mediji.

Mostov poslanik Miro Bulj je rekao da je zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti prevara, kao i da su kovid potvrde protivustavne.

Ovim se, kazao je, ubija demokratija i osnovna prava slobode, te pozvao građane da izađu i potpišu inicijativu Mosta za pokretanje referenduma protiv kovid potvrda.

Istovremeno, ispred zgrade parlamenta okupila grupa građana koja protestuje protiv kovid potvrda i poziva predsednika Zorana Milanovića da ne potpiše izmenjeni Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

Poslanici će od danas biti na pauzi od mesec dana, a u klupe će se vratiti 15. januara.

U Zagrebu protest protiv izmena Zakona o zaraznim bolestima

Rano jutros na Markovom trgu u Zagrebu okupili su se građani koji protestuju protiv izmena Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti i covid-potvrda o čemu bi danas trebalo da glasa sabor.

Ukoliko izmene ovog zakona budu usvojene u parlamentu, građani od predsednika Zorana Milanovića traže da ga ne potpiše.

Poručili su da građani nisu „pokusni kunići“, već da su ljudi, slobodni Hrvati koji imaju pravo da kažu „ne“.

Građani su najpre okupili na Markovom trgu, a onda su u jednom trenutku krenuli ka Trgu bana Jelačića da provere da li je postavljena policijska blokada, a onda su se ponovo vratili na Markov trg.

Oni su juče najavili da će oko zgrade parlamenta napraviti „ljudski bedem“.

Ministar: Usporen pad novozaraženih u Hrvatskoj

Prema poslednjem preseku epidemiološke situacije u Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 4.671 novozaraženih osoba, saopštio je na današnjoj sednici vlade ministar zdravlja Vili Beroš.

U isti dan prošle sedice bilo ih je samo 80 više, rekao je Beroš i dodao da je udeo pozitivnih u broju testiranih 35.6 posto, što je pad za 1.7 posto, odnosno 18 odsto u odnosu na isti dan pre dve sedmice.

„Vidimo da se pad novozaraženih usporava“, kazao je Beroš i dodao da su hospitalizovane 2.253 osobe, kao i da je zabeležen porast broja pacijenata na intenzivnoj nezi i respiratorima.

„Vakcinisano je 65.51 odsto odraslog stanovništva. Stigle su vakcine za decu. Posebno se preporučuje vakcinacija dece sa hroničnim bolestima“, rekao je Beroš.

Podsetio je da je vakcinacija potpuno dobrovoljna.

Ministar je rekao da se pomno prati situacija razvoja najnovijeg soja korona virusa – omikrona, za koji je rekao da predstavlja veliki rizik i izaziva zabrinutost zdravstvene zajednice.

Nema dileme, kazao je, da je omikron zarazniji od prethodnih sojeva.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*