HE „Đerdap“ primer regionalne i međudržavne saradnje

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je, povodom obeležavanja 50 godina od početka rada HE „Đerdap 1“, da je izgradnja ove hidroelektrane primer za to kako se pripremaju i realizuju veliki međudržavni regionalni projekti.

Mihajlović je istakla da Srbija i Rumunija predstavljaju dobar model dobrosusedstva i da su dve zemlje kroz istoriju bile povezane prijateljskim odnosima njihovih naroda, dodavši da su, pre 50 godina, puštanjem u rad HE „Đerdap 1“ Srbija i Rumunija dobile važnu i neraskidivu vezu.

Ova hidroelektrana je učinila da Dunav bude reka koja nas povezuje i čiji smo potencijal zajedno uspeli da iskoristimo za proizvodnju najčistije, zelene energije, naglasila je potpredsednica Vlade.

Dok izražavamo zahvalnost inženjerima i svim radnicima u Srbiji i Rumuniji koji su učestvovali u izgradnji HE i omogućili da ona bude jedan od stubova naše energetske bezbednosti, jednako smo svesni obaveze koju imamo mi koji danas upravljamo energetskim sistemima naših zemalja, rekla je ona.

Imamo obavezu da ulaganjem u revitalizaciju produžavamo životni vek naših zajedničkih hidroelektrana, ali i da gledamo u budućnost, kao što su radili i oni pre nas kada su doneli odluku da uđu u tako veliki i složeni projekat, navela je Mihajlović.

Ona je istakla da su, u momentu kada se cela Evropa i svet suočavaju sa izazovima i krizom i istovremeno sprovode proces energetske tranzicije, potrebni saradnja, zajednički projekti i solidarnost.

Potpredsednica Vlade je na Đerdapu razgovarala i sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Danijelom Popeskuom o saradnji dveju država u oblasti energetike, povezivanju u gasnom sektoru, zajedničkoj izgradnji infrastrukture i novim projektima u oblasti elektroenergetike, posebno o RHE „Đerdap 3“.

Ona je tom prilikom istakla da je za Srbiju prioritet izgradnja novih energetskih kapaciteta, posebno onih koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore energije, kao i regionalno povezivanje u gasnom sektoru.

Želimo da zajedno radimo na realizaciji projekta „Đerdap 3“, koji je jedan od najvažnijih projekata koje Srbija ima u svom novom investicionom ciklusu. Izgradnja ove RHE je od regionalnog značaja i već smo razgovarali sa kompanijama koje su zainteresovane, ali je važno da i Rumunija bude deo tako velikog projekta, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, a naša trgovinska razmena beleži rast, pri čemu je prošle godine iznosila dve milijarde evra.

Ona je prenela da je bilo reči i o saradnji u vreme energetske krize, posebno kada je reč o diverzifikaciji u gasnom sektoru, budući da su i Srbija i Rumunija u regionalnoj radnoj grupi za smanjenje zavisnosti od jednog dobavljača gasa, koja je deo Platforme EU za zajedničku kupovinu energije.

Gradimo gasovod Niš–Dimitrovgrad koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, među kojima je i Rumunija, napomenula je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom jeste potencijalni zajednički projekat i ove godine će biti završena projektno-tehnička dokumentacija.

Na sastanku sa Popeskuom bilo je reči i o potrebi da se što pre održi zasedanje Mešovite komisije za Đerdap, kako bi se prevazišle sve prepreke koje postoje kada je reč o ugovoru iz 1995. godine, a dogovoreno je i formiranje operativnih timova, istakla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da je spomenuta i mogućnost izgradnje naftovoda od naftnih polja u zapadnoj Rumuniji do Srbije, s obzirom na to da je Rumunija najveći proizvođač nafte i gasa u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*