Helikopter sa iranskim predsednikom imao probleme sa sletanjem

PRINTSCREEN

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi saopštio je da je jedan od helikoptera iz konvoja u kojem je bio i predsednik Ebrahim Raisi „imao probleme sa sletanjem“, prenosi Rojters.

Vremenska nepogoda i gusta magla otežavaju napore spasilaca, a iranska novinska agencija Fars pozvala je Irance da se mole za predsednika.

Kako prenosi BBC, nije jasno da li je iranski predsednik Ebrahim Raisi bio u helikopteru za koji državni mediji navode da je pretrpeo probleme prilikom sletanja.

Prema pisanju lokalnih medija, Raisi se uputio ka gradu Tabrizu, na severozapadu Irana, pošto se vraćao sa granice sa Azerbejdžanom, gde je otvorio brane Kiz Kalasi i Khodaafarin.

U konvoju su bila tri helikoptera, od kojih su dva prevozila ministre i zvaničnike koji su bezbedno stigli na odredište, prenosi Gardijan.

U letelici sa Raisijem bio je i ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan.

Spasioci su pokušavali da stignu do mesta, rekla je državna televizija, ali su ih ometali loši vremenski uslovi u toj oblasti, prenosi AP.

Iran poseduje više helikoptera, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih. Vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine.

Raisi je, piše AP, tvrdorukaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji. Na njega se gleda kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki analitičari sugerišu da bi on mogao da zameni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*