Hitan sastanak šefova diplomatije EU o Avganistanu

(EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

BRISEL – Ministri spoljnih poslova Evropske unije održali su danas hitne konsultacije o posledicama promene vlasti u Avganistanu i uticaju na bezbednosnu situaciju.

U EU strepe da će sveprisutni strah Avganistanaca od tvrdokorne islamističke vladavine izazvati egzodus iz te ratom razorene zemlje.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je pre sastanka da će se učesnici sastanka fokusirati na pitanje kako da se građani EU u Avganistanu i lokalni saradnici, državljani Avganistana bezbedno evakuišu.

„Posebno ćemo se fokusirati na stabilnost regiona. Susedne zemlje Avganistana će se svakako suočiti sa pritiskom i masovnim pokretima izbeglica”, rekao je Mas, prenosi AP.

Mnoge evropske zemlje su zabrinute zbog mogućeg velikog priliva izbeglica i prisećaju se masovnog egzodusa iz Sirije 2015. godine.

Avganistanci, posle Sirijaca, predstavljaju najveću izbegličku grupu koja traži utočište u Evropi, a prema nekim procenama u EU, sugeriše se da je od 2015. godine oko 570.000 Avganistanaca zatražilo azil, prenosi Tanjug.

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je juče da će Francuska, Nemačka i drugi evropski partneri brzo raditi da pripreme „snažan odgovor” na svaki novi priliv izbeglica iz Avganistana.

U međuvremenu, Austrija planira da na sutrašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova EU predloži da se u zemljama koje se graniče sa Avganistanom otvore centri za prihvat i deportaciju.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel i drugi nemački političari juče su takođe upozorili na mogući novi talas izbeglica i zatražili da se zemljama koje se graniče sa Avganistanom pruži pomoć da zadrže i spreče izbeglički talas prema EU.

„Ovde se prvenstveno misli na pomoć susednim zemljama u koje bi avganistanske izbeglice možda mogle da se zapute”, objasnila je Merkelova na konferenciji za novinare.

Međunarodna organizacija za migracije upozorila je danas na sve veće srazmere humanitarne krize u Avganistanu ukazavši da situaciju „pogoršavaju velika suša i pandemija koronavirusa”.

Borelj: EU će sarađivati ako talibani poštuju pravila

Evropska unija će sarađivati sa avganistanskom vladom, nakon povratka talibana na vlast, ako budu poštovali osnovna prava i budu sprečili terorizam, rekao je danas visoki predstavnik bloka Žozep Borelj.

Ova izjava usledila je nakon hitnog sastanka ministra spoljnih poslova Evropske unije zbog situacije u Avganistanu, piše Rojters.

„Saradnja s bilo kojom budućom avganistanskom vladom biće uslovljena mirnim i inkluzivnim rešenjem i poštovanjem osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući i žene, devojčice i pripadnike manjina”, rekao je Borelj.

Borelj je pozvao sve aktere da dozvole siguran i neometan pristup humanitarnoj pomoći avganistanskim ženama, muškarcima i deci kojima je potrebna pomoć.

„EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će takođe podržati susede Avganistana u suočavanju sa povećanjem priliva izbeglica i migranata”, dodao je Borelj, prenosi Tanjug.

Borelj je komentarisao da je glavni zaključak na sastanku bio da treba pružiti sigurnu evakuaciju evropskim državljanima u Avganistanu, kao i avganistanskim državljanima koji su radili sa njima u poslednjih 20 godina.

„Nisam rekao da ćemo priznati talibane”, dodao je, međutim, Borelj, javlja Rojters.

On je istakao da je rekao s talibanima mora da se razgovara o svemu, i pokuša da se zaštite žene i devojčice.

Borelj je dodao da se humanitarna pomoć mora održati i povećavati, ali je naglasio da će pomoć ići avganistanskoj vladi samo ako bude ispunjavala uslove.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*