Holandski kralj neće više koristiti zlatne kočije koje podsećaju na kolonijalnu prošlost

Holandski kralj Vilem-Aleksander najavio je da će članovi kraljevske porodice prestati da koriste istorijske zlatne kočije, na kojima stoje slike koje veličaju kolonijalnu prošlost zemlje i ropstvo.

Slika nazvana Počast kolonijama, nalazi se na levoj strani kočije – a prikazuje žitelje afričkih i azijskih zemalja kako kleče i nude svoje proizvode, od kakaoa do šećerne trske, mladoj beloj ženi koja sedi na tronu i simbolizuje Holandiju.

 

 

U video poruci, kralj Vilem-Aleksander najavio je povlačenje kočija iz upotrebe, priznajući da je to uvredljivo za veliki broj ljudi.

„Nema smisla osuđivati i diskvalifikovati ono što se nekada dogodilo kroz današnju vizuru“, rekao je kralj.

„Prosta zabrana istorijskih artefakata i simbola svakako nije rešenje. Umesto toga, potreban je zajednički napor koji ide dublje i traje duže. Napor koji nas ujedinjuje umesto da nas deli“.

Kralj Vilem-Aleksander je izrazio nadu da bi se kočije mogle koristiti u budućnosti, kada se Holandija izleči od svog kolonijalističkog nasleđa rasizma.

Kralj Vilem-Aleksander na otvaranju izložbe u junu 2021. u Amsterdamu

Kralj Vilem-Aleksander na otvaranju izložbe u junu 2021. u Amsterdamu

 

„Sve dok u Holandiji žive ljudi koji svakodnevno osećaju bol diskriminacije, prošlost će i dalje bacati senku na naše vreme“, dodao je holandski kralj.

Zlatna kočija – koja se koristi za prevoz članova kraljevske porodice na državnim događajima kao što je otvaranje parlamenta – nije u upotrebi od 2015. godine. Trenutno se nalazi u Amsterdamskom muzeju nakon dugotrajnog procesa restauracije koji je završen prošle godine.

Holanđani su imali kolonije širom sveta, od Azije do Afrike. Neki od njih su Brazil, Gvajana, Francuska Gvajana, Indonezija, Šri Lanka, Tajvan, Surinam, Južna Afrika.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*