Hoti: Kurti nesposoban da vodi pregovore

Foto: Printscreen/YouTube

Teorije zavere u koju su uključeni Srbija i zapadni deo međunarodne zajednice sa ciljem da uništi lažnu državu Kosovo sve su prisutnije u obraćanju premijera privremenih prištinskih inistutucija Albina Kurtija. Iako zvanično ne spominje eksplicitno, u toj uroti protiv njega nalazi se i Vašington. Pre toga je Norveška odlučila da zatvorni svoju ambasadu u Prištini. Upravo zbog svega toga, opoziciona albanaska politička elita na Kosovu i Metohiji, smatra da Kurti nije podesan da vodi pregovarački proces.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je da je konferencija za medije premijera privremenih prištinskin isnstitucija Albina Kurtija o dijalogu Prištine sa Beogradom u Briselu bila „dokaz njegove nesposobnosti” da vodi taj proces. Kurti je za neuspeh poslednje runde pregovora, za šta po oceni međunarodne zajednice snosi isključivu odgovornost, ocenio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borel i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak „sinhronizovali” stavove „protiv Kosova” uoči prošlonedeljnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Hoti, sada poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, na Fejsbuku je naveo nekoliko tačaka u vezi s kojima je Kurti, kako smatra, pogrešio tokom pregovora. Kaže da Kurti o dijalogu mora da obavesti Skupštini Kosova, kako to nalaže skupštinska Rezolucija u kojoj piše da premijer to mora da čini „pre i posle svakog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine”.

Međutim, za dve godine dijaloga premijer je samo jednom informisao Skupštinu i to na sednici koju je tražila opozicija, napisao je Hoti.

Po njegovim rečima, Kurti je „naneo veliku štetu Kosovu” jer je „degradirao dijalog” koji je „od ‘dijaloga za konačni dogovor, pravno obavezujući, za međusobno priznanje i normalizaciju odnosa’” postao „dijalog za upravljanje krizama”.

Po oceni Hotija, Kosovo je prvi put „samo u dijalogu sa Srbijom”.

„Izgleda da Vlada Kosova danas nema bliskog saveznika za preliminarne konsultacije, kao što se uvek dešavalo u pregovaračkim procesima Kosova sa Srbijom”, napisao je Hoti.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*