Hrkalović: Eventualna odluka o prijemu tzv. „Kosova“ prouzrokovala bi negativne posledice po dijalog Beograda i Prištine

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je u razgovoru sa ambasadorom Španije Migelom Fuertesom, ambasadorom Indonezije Harijem Kanduom i ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem da bi eventualna odluka o prijemu tzv. „Kosova“ u članstvo Interpola predstavljala presedan i politizaciju te međunarodne policijske organizacije.

Ona je ocenila da bi takva odluka bila opasna po bezbednost, jer Priština nije u stanju da osigura ni minimum bezbednost za građane Srbije koji žive u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, pa se onda postavlja pitanje kako bi onda mogli da kroz članstvo u Interpolu doprinesu svetskoj bezbednosti.

Hrkalović  je istakla da bi eventualnom odlukom o prijemu tzv. „Kosova“ u Interpol bilo prekršeno međunarodno pravo, pre svega Rezolucija 1244, što bi prouzrokovalo nesagledive negativne poledice po dijalog Beograda i Prištine.

Ona je naglasila da bi takva odluka bila u suprotnosti sa pravilima i procedurama Interpola i narušila bi ekspertsku prirodu ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalović je podsetila da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.

Ambasador Hari Kandu istakao je da Indonezija poštuje i podržava integritet i suverenitet država u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom.

Ambasador Migel Fuertes istakao je rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala koji su ostvareni zahvaljujući izuzetnoj saradnji policija Srbije i Španije.

On je naglasio da je argumentacija Srbije po pitanju zahteva Prištine za prijem u Interpol opravdana, u skladu sa međunarodnim pravom i pravilima Interpola, kao i da će Španija po tom pitanju ostati pri stavu sa prethodnog zasedanja Generalne skupštine u Pekingu, kada je tzv. „Kosovo“ povuklo zahtev.

Ambasador Subrata Batačardži istakao je da je Indija država koja poštuje međunarodno pravo i da će shodno tome njen stav biti u skladu sa tim.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*