Hrvatska policija gurala migrante u provaliju, bilo i pucnjave

Migranti koji su legalno vraćeni iz Slovenije u Hrvatsku ilegalno su prebacivani u BiH, piše Žurnal, pozivajući se na snimak nastao 6. avgusta na području Velike Kladuše, kada je zvanično zabilježen granični incident.

Migranti (Foto: Žurnal )

Građani su snimili kombi hrvatske policije i migrante koji se izvlače iz provalije.

„Upucaću te“, kaže hrvatski policajac migrantu koji je stajao nad šumskom provalijom dubokom desetak metara.

Nešto kasnije, kako se navodi, i drugi migranti izvedeni su iz policijskog kombija i natjerani da stanu na rub dubokog jarka. Hrvatski policajac je izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca u zrak.

Migranti su skočili u jarugu na čijem dnu je granica s BiH, a sve se navodno dešavalo 6. avgusta ove godine.

Poziv Graničnoj policiji BiH uputili su bh. građani koji su čuli pucnjavu, a do dolaska graničara u provaliji je bilo dvadesetak migranata. Jedan od građana koji je dojavio za pucnjavu snimio je tu scenu.

Foto: Žurnal

Foto: Žurnal

Rekao mi je „upucaću te“, prepričava u videu jedan od migranata nekoliko sekundi nakon što se uspio izvući.

Pola minute ranije vidi se kombi hrvatske policije kako napušta mjesto s kojeg su migranti faktički gurnuti u provaliju.

Na snimku se, potom, vide i bh. graničari koji pokušavaju ukazati pomoć povrijeđenim migrantima.

– Dvanaest migranata zadobilo je lakše povrede, dok su njih šestorica poslana na radiološku obradu – saopšteno je dan kasnije iz Doma zdravlja Velika Kladuša.

Istog dana, 7. avgusta, hrvatska policija je saopštila kako nema ništa s incidentom te da njihovi policajci nisu u BiH ilegalno prebacili migrante. Potvrdili su da su samo spriječili ulazak migranata na teritoriji Hrvatske.

Istog dana kada su izdali saopštenje da „nemaju ništa sa slučajem“, na mjestu incidenta fotografisane su dvije hrvatske policajke koje su bile maskirane u prostitutke. Došle su da prikriju tragove svog postupanja. Ali zakasnile su, piše Žurnal.

Na putu na kojem je tokom incidenta snimljen kombi hrvatske policije pronađene su i fotografisane čahure od pištoljske municije.

izvor RTRS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*