Hrvatska: Rezultat drugog kruga zavisi od Škore

EPA-EFE/ANTONIO BAT
ZAGREB –

Posle prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su najviše glasova osvojili Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, politički analitičari ukazuju da će rezultat drugog kruga zavisiti od glasača Miroslava Škore.

Analizirajući rezultate izbora, na kojima je Milanović osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar-Kitarović 26,64, a Škoro 24,42, Žarko Puhovski kaže da su oni pokazali snagu dve tradicionalno najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a.

                                       EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Izbori su pokazali da se radi o sučeljavanju stranaka. SDP je iznad svih očekivanja uspeo da postigne dobre rezultate svog kandidata u prvom krugu, iznad onoga što su pokazivale predizborne ankete“, kazao je Puhovski, predviđajući pobedu Grabar-Kitarović u drugom krugu.

Smatra da je HDZ-ova stranačka mašinerija najlošiju kandidatkinju uspela da progurati u drugi krug izbora.

Puhovski je za portal Index rekao da smatra da je ovaj rezultat „veliki uspeh HDZ-a“, jer je Kolinda bila „katastrofalna kandidatkinja“.

On je prokomentarisao i sinoćnji govor Grabar-Kitarović, nazivajući ga „žalosnim i lošim“ i govorom osobe koja „nema kontrolu nad realnošću“.

Puhovski pri tom ukazuje na paradokse – da Grabar-Kitarović govori o budućnosti, a spominje Vukovar, govori o demokratiji, a poziva se na zajedništvo.

„Bilo bi dobro da nestane na dva-tri dana, da se pribere, pa da se u manje lošoj formi pojavi u završnici kampanje“, zaključio je on.

„Milanović je formalno pobednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu“, rekao je za Hinu Davor Đenero.

Glasovi desnice na ovim izborima bili su podeljeni između Škore, koji je više glasova birača osvojio u Slavoniji, i Grabar-Kitarović, koja je više birača osvojila u Dalmaciji, složili su se politički analitičari.

Činjenicu da je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova u Dalmaciji, analitičar Dragan Bagić objašnjava time da je taj deo Hrvatske tradicionalno vrlo lojalan HDZ-u bez obzira na to što se događalo i koja je struja vladala HDZ-om.

„Slavonija je nešto manje lojalna i u više su navrata birači desnog spektra tražili neku alternativu HDZ-u. Slavonija je u tom smislu dinamičnija i politički pluralnija od Dalmacije“, kazao je Bagić, koji prognozira pobedu Milanovića.

O tome kome će u drugom krugu otići glasovi Škore, analitičari Đenero i Puhovski složili su se da će se većina njih preliti kandidatkinji HDZ-a, što će joj na kraju doneti pobedu.

„Škorini glasovi, u omjeru dva prema jedan, ići će Grabar-Kitarović, dok će jedna trećina birača odustati od izlaska na izbore, što će biti dovoljno da ona, kako se sada čini, pobijedi u drugom krugu“, ustvrdio je Puhovski.

Politički analitičar Tihomir Cipek izjavio je da je Hrvatska otišla u desno i da se to pokazalo i na nedeljnim predsedničkim izborima.

Ti trendovi su pristuni svuda u Evropi, pa sad i u Hrvatskoj“, rekao je Cipek za Novu TV komentarišući rezultate predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*