Hrvatska traži odgovornost 16 bošnjačkih oficira

ZAGREB –

Hrvatsko Državno tužilašvo u decembru prošle godine prosledilo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 16 bošnjačkih oficira, koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i severnog dela Hercegovine, potvrđeno je Večernjem listu, izdanje za BiH.

Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić.

armija, bih

Izvor: Ilustracija

Portparol Državnog tužilaštva Hrvatske Martina Mihordin izjavila je da su Tužilaštvu BiH su dostavljeni i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužilaštva u Zagrebu radi mogućeg preduzimanja krivičnog progona u BiH.

Reč je, rekla je, o krivičnoj prijavi koju je u martu 2017. godine od hrvatskog Državnog tužilaštva dobilo sedam udruženja Hrvata žrtava rata u BiH i da je prijava Tužilaštvu BiH prosleđena u skladu sa Protokolom o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida potpisanih između tužilaštava Hrvatske i BiH 2013.

Mirhodin je rekla da je krivična prijava dostavljena BiH jer prijavljena lica imaju prebivalište u BiH, što je osnovna pretpostavka za preuzimanje progona, a i krivično delo su počinila na teritoriji BiH.

„Podnošenjem ove krivične prijave očekuje se sprovođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a“, piše u dokumentu.

Prijavljeni se terete da su, nameravajući da osvoje područja pod nadzorom HVO-a i obezbede izlaz na more, zajedno sa mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je proterano i izbeglo 118.000 Hrvata, dok je srušeno ili spaljeno 270 katoličkih objekata.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*