Hrvatska zaplenila avion vlasnika Megatrenda

Hrvatski carinici zaplenili su avion srpske aviokompanije Infinity Aviation, piše hrvatski Večernji list.

Reč je, kako navode, o avionu kojim je u subotu popodne iz Madrida u Zagreb doputovao hrvatski fudbalski reprezentativac i igrač Reala Mateo Kovačić sa suprugom Isabelom.

Vlasnik Infinity Aviationa Mića Jovanović kaže da je carina zadržala njegovu Cessnu Citation CJ1 na aerodromu “Franjo Tuđman” zbog optužbe za kabotažu, odnosno zbog toga što je njegov avion leteo između dva grada na području jedne države članice EU, a što je zabranjeno prevoznicima iz zemalja izvan Unije.

Jovanović ističe da je njegova Cessna letela između dva grada unutar EU, a ne unutar Hrvatske, i da se ne radi o kabotaži. Taj srpski preduzetnik i vlasnik privatnog fakulteta Megatrend kaže da su njegovi avionic dosad 15-ak puta leteli na relaciji Madrid – Zagreb prevozeći Luku Modrića i da nikad nije bilo problema.

“A sad su našeg kapetana aviona pritvorili i pustili ga tek uz jemstvo od 6.000 kuna”, kaže Jovanović.

Dodaje da su se Mateo i Isabela Kovačić istim avionom trebali u nedelju vratiti u Madrid. Nakon zaplene Cessne, Jovanović kaže da je prebacio svoj brod iz trogirske marine u Grčku kako ne bi i on doživeo istu sudbinu.

Tvrdi i da je još nekoliko aviona srpskih aviokompanija zadržano u Hrvatskoj zbog istog razloga, a među njima i avion Er Pinka.

U Carinskoj upravi su potvrdili da su zadržali Cessnu Infinity Aviationa zbog mera nadzora koje sprovode u skladu sa ovlašćenjima. Zato su, objašnjavaju, privremeno zadržali avion, a radi utvrđivanja činjenica i mogućih povreda odredbi carinskog zakonodavstva Evropske unije vezanih uz postupak privremenog uvoza. Kažu da je nadzor u toku.

 

Izvor: b92.net

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*