Hrvatski ministar neće podneti ostavku zbog presude o avganistanskoj devojčici

Izvor: N1

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da neće podneti ostavku zbog presude Evropskog suda za ljudska prava da je Hrvatska povredila konvenciju o ljudskim prava u slučaju šestogodišnje avganistanske devojčice koja je 2017. poginula u naletu voza na hrvatskoj-srpskoj granici.

„Ne nameravam da podnesem ostavku zbog toga što mi tek iščitavamo tekst presude. Tu ima dosta toga što treba dobro iščitati, a onda postoje i drugi pravni lekovi“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Smenu ministra i vrha policije tražile su hrvatske nevladine organizacije koje godinama tvrde da hrvatska policija sprovodi nasilno proterivanje migranata.

Božinović je rekao da će posle proučavanja presude biti odlučeno hoće li i šta Hrvatska preduzeti i o tome će javnost biti obaveštena.

On je kazao da je smrt devojčice tragedija, a upitan ko će da odgovara zbog njene smrti, odgovorio je da su sva postupanja u tom slučaju bila u skladu s hrvatskim propisima.

„Proučiće se taj tekst (presude) i u skladu s tim ćemo odlučiti o potezima“, rekao je ministar.

On je rekao da se Hrvatska već godinama suočava s teškom situacijom kada je reč o migrantima, da čuva najdužu kopnenu granicu EU, a migranti uglavnom žele da prodju kroz Hrvatsku i dodju u druge zemlje EU. Prema njegovim rečima, problem treba sistemski rešiti na nivou EU.

„Ovo je tragičan dogadjaj, uvek je gubitak ljudskog života tragičan. Medjutim, ja vas molim da ne potcenujemo situaciju u kojoj se Hrvatska, i ne samo ona, našla ne svojom krivicom i ne svojim izborom“, dodao je Božinović.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) objavio je juče presudu u kojoj je utvrdio da u slučaju smrti avganistanske devojčice Hrvatska prekršila konvenciju o ljudskim pravima.

Devojčica Madine Hoseini poginula je u novembru 2017. u naletu voza na hrvatsko-srpskoj granici pošto su njenoj porodici hrvatske vlasti, kako je navedeno, uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz železničku prugu.

Devojčica je sa porodicom bila u grupi migranata koji su s područja opštine Šid pokušavali da uđu u Hrvatsku.

ECHR je utvrdio da je u tom slučaju bilo nekoliko povreda Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno da je „istraga smrti devojčice bila neefikasna, da su deca podnosilaca tokom zadržavanja trpela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnosilaca nisu temeljno rešavale“.

Sud, kako je saopšteno, smatra da su „neki podnosioci zahteva kolektivno proterani iz Hrvatske, a da je država ometala efikasno ostvarivanje prava podnosilaca individualan zahtev, ograničavajući, izmedju ostalog, pristup advokatu“.

Hrvatsku je sudu u Strazburu tužila četrnaestočlana porodica stradale devojčice.

Prema presudi, Hrvatska porodici mora da plati 40.000 evra odštete i 16.700 evra sudskih troškova.

Presuda još nije pravosnažna, ali će to postati ukoliko stranke u postupku u roku od tri meseca ne podnesu žalbu.

Nevladine organizacije Centar za mirovne studije i udruženje „Are You Syrious“ pozvali su danas premijera Andreja Plenkovića da smeni odgovorne za smrt devojčice „na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi, gradjani Hrvatske, finansiramo“.

Oni su na konferenciji za novinare ispred sedišta Vlade i Sabora u Zagrbeu pozvali na smenu policijskog vrha, kao i ministra policije.

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da stav Evropskog suda za ljudska prava iznet u konačnim odlukama ugrađuje i u svoje odluke i rešenja.

Kancelarija hrvatskog zaštitnika građana saopštila je da je presuda „značajna za jačanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, kao i za migracijsku politiku te postupanje prema iregularnim migrantima na granici, i da će stoga biti posebno važno pratiti njeno sprovođenje“.

U saopštenju se ističe da je značaj presude, iako se odnosi na Hrvatsku, širi i da se odnosi na druge države članice Saveta Evrope, pa tako i na druge članice EU.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*