HUMANITARNI BAZAR Za Romanov, Andrejev i Sarin prvi korak

Humanitarni bazar „Za Romanov, Andrejev i Sarin prvi korak” biće održan sutra, 5. septembra, od 14 do 19 sati na platou ispred Spensa.
1

Po rečima organizatora, želju da pomogne učešćem na bazaru iskazalo je za sada više od 80 donatora iz Vojvodine i Srbije. Zahvaljujući njima, na bazaru će biti u ponudi raznovrsna hrana, karft pivo i vino, med i pčelinji proizvodi, nakit, ikone rađene u drvetu, grnčarija… Pored toga, mnogobrojni donatori su ponudili vaučere za različite usluge: zubarske, frizerske, kozmetičarske, fitnes programe, određene vrste terapija… Obezbeđen je muzički program, kao i animatori za decu.

Andrej i Sara Dedović su rođeni 2014. godine prirodnim putem, u 31. nedelji trudnoće. Oboje imaju dijagnozu cerebralne paralize (kvadripareza), samostalno se rotiraju, ne zauzimaju četvoronožni stav, ne sede bez potpore i ne hodaju. Andrej ne priča, osim nekoliko reči, retko ostvaruje socijalni kontakt, dok je Sara na nivou svog uzrasta u mentalnom pogledu. Sav trud roditelja i trud terapeuta je usmeren na to da jednog dana Andrej i Sara prohodaju i budu što samostalniji, za šta im je potrebna materijalna pomoć.

Roman Šarenac je rođen 2016. U toku veoma teškog porođaja, koji je završen forcepsom, dugo je bio bez kiseonika. Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG – sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život. Romanu je potreban novac za neurorobotiku,

tretmane hranjenja i gutanja, intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, rad sa psihologom, defektologom i logopedom, hidro i hipoterapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, laseroakupunkturu, muzikoterapiju, elektrostimulacije, personalnog asistenta, dodatnu dijagnostiku i preglede, zamenu gastrostome i fregabuton PEG-a, i mnogo toga još.

Andreju i Sari može se pomoći i slanjem SMS poruke: 391 na 3030, a Romanu slanjem SMS poruke na 485 na 3030.

Z. Ml.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*