I druga beloruska sportistkinja dobila humanitarnu vizu u Poljskoj

Izvor: Pixabay

Ukupno dve sportistkinje iz Belorusije dobile su humanitarne vize u Poljskoj, nakon što su kritikovale beloruske vlasti i rukovodstvo olimpijskog tima na Igrama u Tokiju, saopšteno je.

Sprinterka Kriscina Cimanuska dobila je poljsku humanitarnu vizu u avgustu, nakon što je putem društvenih mreža kritikovala čelnike olimpijskog tima i rekla da su pokušali da je nasilno ukrucaju na avion za Belorusiju. Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4 x 400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

Ona je na aerodromu u Tokiju pozvala policiju, koja je reagovala i oslobodila je. Posle toga sprinterka je tražila humanitarnu vizu od poljskih vlasti, koja joj je odborena.

Cimanuska je nedavno rekla da se bezbedno oseća u Poljskoj i da se nada da će uspešno nastaviti karijeru.

Drugu vizu dobila je dreserka Olga Safronova, koja je u Tokiju trebalo da se takmiči u konjičkom sportu. Posle kritika beloruske vlade, njoj je zabranjeno da putuje na Olimpijske igre. Po dobijanju vize, ona namerava da trenira i da se takmiči za poljski konjički tim, rekla je opoziciona poslanica Joana Klužik-Rostkovska.

Problemi za Safronovu počeli su kada je oštro kritikovala režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Ona je te izjave dala u Poljskoj, kada joj je rečeno da jedan od njenih konja ima problema sa nogom i da nije spreman za takmičenje.

Veterinari u Poljskoj nisu pronašli nikakve probleme sa konjem.

„Posle toga izbačena je iz olimpijskog tima i proglašena za državnog neprijatelja“, dodala je Klužik-Rostkovska.

Safronova je zatim odlučila da sa suprugom traži utočište u Poljskoj, a sredinom avgusta odobrena im je humanitarna viza u ambasadi Poljske u Lavovu.

Poljska je ponudila utočište beloruskim disidentima i kritičarima Aleksandra Lukašenka koji beže od odmazde.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*