I Kanada legalizovala marihuanu, redovi za kupovinu

Ian Power, left, who is first in line at the Tweed store talks with Jeff Ryan, right, Vice President of Government & Stakeholder Relations for Tweed in St. John's in Newfoundland and Labrador, on Tuesday, Oct. 16, 2018. Ryan outlines the procedure to Power, regarding buying the first legal cannabis for recreational use in Canada after midnight. (Paul Daly/The Canadian Press via AP)
Tanjug  (Paul Daly/The Canadian Press via AP)

Kanada je, posle Urugvaja, postala druga zemlja na svetu koja je legalizovala posedovanje i konzumaciju kanabisa u rekreativne svrhe, a prodaja je počela u ponoć.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, a 15 miliona domaćinstava primilo je obaveštenja o novim zakonima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ipak, kako se navodi, i dalje ostaju pitanja u vezi sa uticajem marihuane na zdravlje, zakon i javnu bezbednost. Postoji i zabrinutost u vezi sa spremnošću policije da spreči vožnju pod uticajem kanabisa.

Urugvaj je prva zemlja koja je legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, a Portugalija i Holandija su je dekriminalizovale, napominje BBC.

Kanadske provincije su se mesecima pripremale za ukidanje zabrane kanabisa i one su odgovorne za utvrđivanje detalja o tome gde se može kupiti i konzumirati.

Agencija AP navodi da se očekuje da će danas za legalnu prodaju kanabisa najmanje 111 prodavnica biti otvoreno širom zemlje od 37 miliona stanovnika.

Prodaja je počela odmah iza ponoć u Njufaundlendu, najistočnijoj kanadskoj provinciji, a BBC prenosi da je na stotine ljudi stajalo u redu.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*