I posle 25 godina, potrebna normalizacija odnosa Beograda i Zagreba

(Foto Tanjug)

Odnosi Srbije i Hrvatske su „uspavani”, iako u medijima tako ne izgleda, a i danas, 25 godina nakon potpisivanja Sporazuma o normalizaciji, odnosi Beograda i Zagreba zahtevaju normalizaciju, ocenili su danas učesnici međunarodne onlajn konferencije, na kojoj je govorio i jedan od potpisnika sporazuma Mate Granić.

„I 25 godina kasnije potrebna nam je normalizacija. Sporazum, potpisan 1996. ne znači da je bio neuspešan, bio je nužan, predstavljao je ohrabrenje i mnogi su ga dočekali sa olakšanjem”, rekao je predstavnik Foruma za vanjsku politiku i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Dejan Jović, koji zajedno sa Centrom za spoljnu politiku organizuje skup čiji su učesnici i bivši predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović.

Jović je rekao da neke odredbe iz Sporazuma ne samo da nisu ni ostvarene, već su čak i prekršene, što, kako je dodao, pokazuje da može i mora da se uradi više u odnosima Srbije i Hrvatske.

Važno je da se u odnosima dveju zemalja ne postavljaju prepreke već da se one uklanjaju, rekao je Jović i dodao da nijednoj strani ona druga nije prioritetno pitanje, ali da je ipak bolje ne obraćati pažnju na drugu stranu „nego da se svađamo”.

Predsednik Centra za spoljnu političku i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović ocenio je da je i danas termin normalizacija potreban na ovim prostorima i podsetio na 10 godina neuspešnog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da im se još ne nazire uspešan kraj.

Podsetio je da je Sporazum o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske, iz avgusta 1996. potpisan u Palati Federacije bio prvi pokušaj da se normalizuju odnosi na postjugoslovenskom području i da je prethodio onima u Makedoniji, Sloveniji i BiH.

Izrazio je žaljenje što niko sa srpske strane, od učesnika procesa donošenja Sporazuma, nije prisutan na skupu čiji je cilj donošenje predloga za rešavanje i dalje otvorenih pitanja.

Britanski ambasador u Zagrebu Sajmon Tomas, rekao je da ambasada podržava skup, jer je za London ovaj deo regiona veoma važan, iako je Britanija izašla iz Evropske unije.

„Želimo da naš kontinent živi u stabilnosti i prosperitetu”, rekao je Tomas koji je govorio o odnosima „dva važna igrača na ovim prostorima”.

On je ocenio da je odluka o potpisivanju Sporazuma značajna i da je trebalo mnogo hrabrosti da se napravi takav dokument, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*