I Severna Katalonija u Francuskoj želi da se otcepi

Dok se u Španiji nastavljaju previranja u vezi sa katalonskim proglašenjem nezavisnosti i francuska pokrajina poznata kao Severna Katalonija uključila se u dramu, sa željom da se otcepi od Francuske i ujedini se sa nezavisnom Katalonijom.

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom „Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo“, mašući katalonskim zastavama.

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom jeste što je ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659, posle rata između Francuske i Španije koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata. Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ova francuska regija ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika, iako većina stanovnika govori francuski. Za razliku od Katalonije, ovaj region nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se nezvanično koristi.

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

 

Izvor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*