In memoriam: Anđelija Vesnić Vasiljević – glumica (Čurug, 4. XI 1929 – Novi Sad, 22. XI 2020)

In memoriam: Anđelija Vesnić Vasiljević

U Novom Sadu, u nedelju, 22. novembra, u 91. godini, preminula je naša Anđelija Vesnić Vasiljević. Ostaće nam uvek u mislima i srcu kao glumica koja je umela da odigra svaku ulogu.

Potiče iz svešteničke porodice: njen otac, jerej Branko Vakanjac, ubijen je 1942. u raciji u Južnoj Bačkoj. Prve glumačke korake napravila je u Amaterskom pozorištu u Apatinu, gde je bila zaposlena u Pivari od 15. X 1947. do 17. X 1948. Završila je Državnu pozorišnu školu u Novom Sadu 1951. u klasi Jurija Rakitina i svog budućeg svekra Radoslava Vesnića. Prvi angažman usledio je u banjalučkom Narodnom pozorištu, gde je bila angažovana od 1. VIII 1951. do 31. VIII 1954; potom je, od 1. IX 1954. do 31. VIII 1956, provela u Narodnom pozorištu u Somboru. Lepa i talentovana glumica, uzdržanog temperamenta, mekog, toplog i prijatnog glasa, pretežno je tumačila naivke. Mada nedovoljno iskorišćena, strpljenjem i savesnim, upornim, studioznim radom uspela je da zauzme mesto pri vrhu u glumačkom ansamblu SNP, gde je nastupala od 1. IX 1956. do penzionisanja, 31. XII 1981, ali je nastavila da igra i kao penzioner. Radila je sa amaterima širom Vojvodine, a bezbroj puta je besplatno igrala za obolelu decu (na Principovcu redovno, a i drugde). „Glumica svestranih mogućnosti, osposobljena da sa uspehom tumači i uloge naivki i tzv. lirskog faha, ali isto tako i dramske, karakterne i komične role, ona je u karijeri doživela sudbinu glumaca koji su mogli da igraju svaku ulogu koja im se dodeli: takvi glumci se, skoro po pravilu, ne usmeravaju na zadatke protagonista nego na one koji su za uspeh predstave od velikog značaja – uloge srednje po obimu, pa i epizodne kada zatreba, ali zato važne za funkciju predstave i njeno dejstvo. Svakoj takvoj ulozi prilazila je sa punom ozbiljnošću i odgovornošću, veoma savesno i radno i ostvarivala ih na visokom nivou“ (L. Dotlić u obrazloženju predloga za nagradu „Iskre kulture“, 1981). Prvi suprug joj je glumac Borislav Vesnić, a drugi Dragoslav Vasiljević, dugogodišnji direktor Tehnike SNP; sestra Bogdanka Vakanjac takođe je bila glumica, a sin Branislav Vesnić radio je u Marketingu SNP.

Na 6. Sterijinom pozorju dobila je nagradu „Večernjih novosti“ za ulogu Milice u Izbiračici (1961). Ovenčana je Zlatnom medaljom „Jovan Đorđević“, najvišim priznanjem Srpskog narodnog pozorišta, 2011.

Sahranjena je na Gradskom groblju u Novom Sadu, 24. novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*