Incidenti u Crnoj Gori, policija uhapsila poslanike DF, parlament usvojio zakon o slobodi veroispovesti (VIDEO)

FOTO TANJUG / MARIJA PETROVIC/ jd
PODGORICA –

Crnogorska policija uhapsila je 22 osobe, uključujući i 18 poslanika Demokratskog fronta, nedugo pošto je parlament u načelu usvojio zakon o slobodi veroispovesti. Sednica parlamenta je, posle serije incidenata i privođenja poslanika DF-a, nastavljena. Građani ispred podgoričkog centra bezbednosti. Usvojen zakon o slobodi veroispovesti.

FOTO TANJUG / MARIJA PETROVIC/ jd

Policija je uhapsila sve poslanike Demokratskog fronta i još četiri osobe, nedugo pošto je u načelu usvojen zakon o slobodi veroispovesti i odbijeni amandmant DF-a, što je pokrenulo seriju incidenata, javljaju podgorički mediji.

Policija je u dve marice odvela poslanike ove stranke u podgorički centar bezbednosti, a poslanica Demokratskog fronta Marina Jočić je pozvala građane Crne Gore da izađu na ulice.

Privedene su ukupno 22 osobe, uključujući 18 poslanika Demokratskog fronta.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja je poslanike te stranke prevozila u centar bezbednosti i tom prilikom naveo da je u incidentima povređen Milan Knežević.

Nedugo posla hapšenja, ispored podgoričkog centra bezbednosti okupilo se nekoliko desetina građana, uključujući i članove porodica uhapšenih poslanika, javlja podgorički radio Antena M.

”Kolegama sam izrekao meru udaljenja sa sednice. Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana”, rekao je predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

Sednica parlamenta je, posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta, nastavljena, a svih 45 prisutnih poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a izglasalo je zakon o slobodi veroispovesti.

Prethodno, kako javlja Radio-televizija Crne Gore, Marina Jočić je flašom gađala poslanika SDP-a Ranka Krivokapića, a usvajanje ovog zakona predstavljalo je signal za početak serije incidenata u zgradi parlamenta.

Bačena je i ”naprava nalik petardi”, a policija pokušava da utvrdi o kakvoj je napravi tačno reč, javlja RTCG.

Nešto ranije, poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da sednica neće biti održana ”dok se policija ne obračuna” sa poslanicima njegove stranke.

”Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici. Ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF”, rekao je Mandić.

”Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo”, rekao je Mandić.

Privođenju poslanika Demokratskog fronta prethodio je vreo dan u Crnoj Gori, pošto su protivnici donošenja zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve i postavili barikade u Podgorici.

Televizija Crne Gore javila je i da je zbog blokade puteva na nekoliko mesta u toj državi bilo uhapšenih, uključujući i sveštenika SPC.

Marković: Incidenti neodgovoran čin, vlasti će obezbediti da u zemlji sve funkcioniše

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da su incidenti u Skupštini Crne Gore tokom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti neodgovoran čin prema građanima, navodeći da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbediti da u zemlji sve funkcioniše.

Crnogorski parlament usvojio je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti, glasovima poslanika vladajuće većine i Socijaldemokratske partije (SDP).

Mirno u Podgorici, bez policije, saobraćaj normalizovan

Situacija na ulicama Podgodice, nakon što je rano jutros posle incidenata u parlamentu usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, mirna je, nema pojačanog prisustva policije, a saobraćaj u centralnim ulicama je normalizovan, javlja reporter Tanjuga.

Kod Blaževog mosta više nema okupljenih sveštenika, vladika i građana, koji su na tom mestu, u blizini Skupštine, proveli ceo jučerašnji dan i noć, čitajući molitve.

Policije nema ni pored štićenih objekata – zgrada Parlamenta, Predsedništva i Vlade.

podgorica, nemiri,

Tanjug (Marija Petrović)

Redovni godišnji sastanak predsednika vlade Crne Gore Duška Markovića sa privrednicima, koji je trebalo da se održi danas u 11 sati, odložen je, a parlament će danas u 14 sati nastaviti rad raspravom o drugim zakonskim predlozima.

Inače, sve centralne ulice u Podgorici juče su bile zatvorene za saobraćaj, a ni građanima nije bilo dozvoljeno da priđu parlamentu, kako bi se sprečio protest zbog usvajanja spornog zakona, koji je bio najavljen još pre dva dana.

Zatvaranje ulica je izazvalo burnu reakciju poslanika opozicije koji su zbog toga negodovali na početku sednice, navodeći da se to nikada nije dogodilo u Crnoj Gori.

Marković je izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa Demokratskog fronta prema parlamentu.

„Verujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. veku ne treba ovakvo političko ponašanje i delovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam „šešeljizacija“ crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumevanja veći“, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Marković je ocenio da je Vlada tokom celodnevne rasprave u parlamentu pokazala sposobnost da obezbedi kvalitetan dijalog o jednom osetljivom, ali i važnom pitanju.

„Svedoci ste da sam u okviru tog dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim – dva sata sam razgovarao sa mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana i nastavili rad u parlamentu. Videli ste da su predlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucena – uzmite ili ostavite“, rekao je Marković.

On je naveo da su zakon i rešenja u njemu dobro svih građana i vernika, kao i ateista i dodao da će zakon osnažiti društvo u kojem će sva prava imati vernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih.

Marković je poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbedi mir i stabilnost i kada se dešavaju situacije poput one u parlamentu i zahvalio ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

Na pitanje novinara da li može biti nemira, predsednik Vlade je rekao da ne veruje u to.

„Vi znate da građani nisu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u Parlamentu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izađe na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon“, rekao je Marković.

Mitropolija Crnogorsko primorska SPC: Zakon donet da bi se otela imovina Srpske pravoslavne crkve

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se „pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve“.

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali „časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti“, čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

„Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/“obnovi“ nove, državne, podobne i poslušne režimu „autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve“, navodi MCP.

Navode da su imali još niz primedbi na predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a da su radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana.

„Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posledice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da svu odgovornost za posledice donošenja takvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Tim su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene deobe i mržnja i Crna Gora uvedena u situaciju koja nikome ne može doneti dobro, ocenjuje MCP.

„Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, navodi se u saopštenju.

IZVO:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*