Incko: BiH je američki amanet

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da je Sjedinjenim Američkim Državama stalo do toga da Bosna i Hercegovina bude uspešan projekat, ističući da je to „nekako njihov amanet“.

„Amerikanci u odnosu na sve druge 150 odsto stoje iza BiH. Oni su završili odličan posao na Kosovu i u BiH, gde su investirali i mnogo novca, u demokratiju i obnovu zemlje“, rekao je Incko za Dnevni avaz nakon podnošenja redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN o situaciji u BiH.

Na pitanje znači li to da BiH nije „turski, već zapadni amanet“ i koliko će on još potrajati, Incko kaže da „na taj amanet gleda istovetno kao na onaj kada su savezničke snage dovodile u red njegovu Austriju, gde je bilo dosta nacista i njihovih pokreta“.

Prema njegovim rečima, saveznici su oslobodili Austriju, ostali tamo deset godina, da bi se povukli tek kada se demokratija usidrila.

„Pre Drugog svetskog rata, u Austriji nije bilo čak ni parlamenta i, evo, nakon svega, mi imamo jedan fini (austrijski) recept za međunarodnu zajednicu u BiH. Kad BiH projekat postane uspešan, treba se povući“, naveo je Incko.

Visoki predstavnik je takođe osporio žestoke ruske kritike na njegov račun, tvrdeći da je svaka njegova optužba izneta na račun zvaničnika RS utemeljena „na dobro dokumentovanim izvorima“.

Ocenio je da su Rusi igrali i veoma pozitivnu ulogu u vezi s Dejtonskim sporazumom, kada je bilo puno ruskih diplomata u Beogradu i Dejtonu, i oni su koristili svoj uticaj da BiH ponovo zaživi u ovim granicama – „Sava na zapadu, a na istoku Drina“.

„Te granice BiH postoje duže od 200 godina. Vitalij Čurkin i nekoliko ostalih zapaženih diplomata tada su odigrali istaknutu ulogu u Dejtonu i Beogradu“, napomenuo je Incko.

Na pitanje da li su Rusi više konstruktivni nego destruktivni u vezi sa Bosnom, Incko je odgovorio potvrdno, dodavši da Rusi i danas podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

„Koliko sam informisan, Rusi nisu previše srećni zato što Milorad Dodik koristi takvu retoriku u kojoj napada državnike i diplomate. Moskva bi volela kada bi Dodik imao (dobre) odnose sa svim Srbima, a ne samo sa svojom partijom“, zaključio je Incko.

 

Izvor: rts.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*