Informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan od najznačajnijih prioriteta Pokrajinske vlade

POKRAJINSKA VLADA

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Pokrajinskoj vladi uručila ugovore za sufinansiranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalni saveti, vredne 312 miliona dinara.

 „Informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan je od najznačajnijih prioriteta Pokrajinske vlade“, rekla je Miloševićeva i dodala da su u prethodne tri i po godine, od kada traje mandat Pokrajinske vlade sa predsednikom Igorom Mirovićem na čelu, ova sredstva uvećana sa 264 miliona na 312 miliona, sa željom i tendencijom da budu još veća.

POKRAJINSKA VLADA

Kako je navela, i danas su, kao i prethodnih godina, uručeni ugovori za 22 lista koja izdaje devet izdavačkih kuća – Mađar so, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar.

Ona je precizirala da je reč o mesečnim, nedeljnim i dnevnim novinama i da su ovi ugovori jedan od pokazatelja da Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata brine o nacionalnim manjinama i očuvanju njihovog identiteta, jezika, pisma i kulture.

Kako je istakla Dragana Milošević, Pokrajinska vlada jeste iskren partner i prijatelj u kontinuranom radu listova nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina, i to je dokaz da ono što je predsednik Igor Mirović istakao u svom ekspozeu, obraćajući se pokrajinskim poslanicima na početku mandata, jeste urađeno.

Direktor Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea“ Niku Čobanu zahvalio se u ime devet izdavačkih kuća na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, ističući da bi bez podrške Pokrajinske vlade njihov opstanak bio ugrožen i da je zato upravo taj partnerski odnos države veoma bitan u očuvanju nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*