Institut Batut: Do sada 12 potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila

Izvor: Shutterstock

U Srbiji je, u ovogodišnjoj sezoni nadzora do danas, registrovano 12 potvrđenih obolevanja od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Oboljenja su registrovana kod jedne osobe sa teritorije Srednjobanatskog okruga, kod po dve osobe sa područja grada Beograda, Južnobanatskog okruga i Sremskog okruga i njih pet sa teritorije Južnobačkog okruga.

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 6.septembra prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, od 7. septembra, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u tri divlje ptice. od kojih kod dve sa teritorije Južnobačkog i jedne sa područja Južnobanatskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca.

Sezona transmisije tog virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. a tokom sezone nadzora 2020. nisu prijavljeni slučajevi obolevanja,

Od 2012. do 2020. godine registrovana su ukupno 1.032 slučaja groznice Zapadnog Nila.

„U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila“, navedeno je na sajtu Instituta „Batut“.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*