Institut za fiziku postao prvi Institut od nacionalnog značaja

Odlukom Vlade Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog znacaja za Srbiju i tako stekao status nove vrste istraživačke ustanove u kojoj će se obavljati prioritetna naučna istraživanja.

Vlada je 23. januara donela odluku kojom je podržala rešenje Komisije za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija koja je u decembru prošle godine ustanovila da Institut za fiziku ispunjava svih 11 zakonom definisanih uslova, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar je dodao da Institut za fiziku godinama daje značajan doprinos promovisanju nauke i da je jedna od retkih naučnih ustanova u Srbiji koja uspešno sarađuje i sa privredom. Naučnici ovog instituta sarađuju sa Evropskom laboratorijom za nuklearna istraživanja CERN. Institut za fiziku osnovan je 1961. godine, a na njemu danas radi oko 200 istraživača.

Trećina istraživača ima najviša naučna zvanja, a to je ovu ustanovu i preporučilo da postane prvi institut od nacionalnog značaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*