Interaktivna izložba – Nasilje ima jedno lice

PROMO

Interaktivna izložba – NASILJE IMA JEDNO LICE je aktivnost Sos ženskog centra koja  se sprovodi u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” koji je projekat Vlade Švajcarske a sprovode ga dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Sos ženski centar je kroz ovaj projekat dobio podršku za bolje povezivanje sa građanima, povećanje građanskog aktivizma, unapređenje saradnje sa lokalnim samoupravama radi poboljšanja javnih usluga, kao i za veće umrežavanje i efikasnije delovanje organizacija građanskog društva.

Osmislile smo interaktivnu izložbu – Nasilje ima jedno lice, kao ideju da na ovaj način približimo posetiocima dinamiku nasilja u porodici „iznutra“, iz ugla onih koje su preživele nasilje kako bismo prenele poruku da je svačija priča jednako važna, smanjili nerazumevanje prema fenomenu nasilja, dinamiku i prebacvanje krivice na žrtvu. Verujemo da je za nasilje odgovoran samo onaj ko nasilje čini. Verujemo da ni jedna žrtva ne bira niti želi nasilje. Verujemo da je žrtvi neophodna podrška kako bi izašla bezbedno iz situacije nasilja. Nadamo se da ćete posetiti naš događaj i važne poruke čuti iz prvog lica od naših vrednih volonterki.

Ono što razlikuje našu izložbu je da se u ulozi žive knjige ne nalaze žrtve nasilja već volonterke i aktivistkinje Sos ženskog centra koje pričaju priču žena koje su pretrpele nasilje i koje se na taj način nalaze u ulozi modela. U paru sa njima nalazi se i druga volonterka u ulozi kustoskinje koja posetiocima daje činjenice o nasilju. Volonterka u ulozi modela tj. žive knjige priča priču koja je bazirana na realnim događajima ali izmenjena u cilju zaštite podataka o ličnosti. Svi posetioci će moći da razgovaraju sa modelom, da postavljaju pitanja a da od kustoskinje ove neobične “izložbe“ dobiju informacije o nasilju.

Interaktivna izložba – Nasilje ima jedno lice će se održati u petak  27. maja sa početkom u 18č u prostorijima Omladinskog centra CK13 (Vojvode Bojovića 13).

Izložbu je organizovala Maja Pistolić, filološkinja i članica Sos ženskog centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*