Inženjerija VS od Kine dobila 40 najmodernijih sredstava

Inženjerija Vojske Srbije obnovljena je u skladu sa najvišim standardima, a naši inženjerci u potpunosti su osposobljeni i spremni da se u kratkom roku angažuju na bilo kojem zadatku i kada je potrebna pomoć građanima Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zahvaljujući velikim ulaganjima Ministarstva odbrane i donaciji NR Kine, inženjerijske jedinice VS opremljene su savremenim sredstvima, pre svega inženjerijskim mašinama, kamionima, sistemima za mehanizovani rad u oblasti zaprečavanja i savlađivanja prepreka“, navodi Ministarstvo odbrane.

Inženjerija VS od Kine dobila 40 najmodernijih sredstava

                                                                             Inženjerija VS od Kine dobila 40 najmodernijih sredstava

Inžnjnjerijska sredstva koje je donirala Kina u mnogome su unapredila operativne sposobnosti Kopnene vojske u realizaciji inžeerijskih i protivinžeerijskih dejstava.

Ta sredstva na terenu su se pokazala kao izuzetno kvalitetna i pouzdana, sa dobrim upotrebnim karakteristikama.

Među njima su i samohodne inženjerijske mašine (motorni grejderi, dozeri guseničari, dozeri točkaši, valjci), transportna sredstava (vučni vozovi, samoistovarivači, auto-cisterne za vodu, auto-cisterna za gorivo), sredstva integralnog transporta (viljuškari) i specijalna vozila (sanitetska i vatrogasna).

Ta sredstva, navodi Ministarstvo odbrane, već su uveliko našla primenu u otklanjanja posledica tehničkih i elementarnih nepogoda i pomoći ugroženom stanovništvu naše zemlje.

Izvršenje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije, bilo u miru ili ratu, ne može se zamisliti bez učešća inženjerije, koja svoju vrednost pokazuju onda kada je najteže.

Brojni su primeri kada su inženjerijske jedinice Vojske Srbije prve pritekle u pomoć stanovništvu pogođenom poplavama, zemljotresom, klizištima, požarom i drugim prirodnim katastrofama.

Osim opremljenosti sredstvima, osnov za uspešno izvršenje zadataka predstavljaju obučenost i osposobljenost kadra, a pripadnici Vojske Srbije su i u ovoj godini dokazali svoju spremnost da se nose sa najsloženijim vremenskim i zemljišnim uslovima, kako bi pomogli stanovništvu gde god i kad god je to potrebno.

Vojska pomaže ugroženom stanovništvu

                                                                       Vojska pomaže ugroženom stanovništvu

Nakon vremenskih nepogoda koje su krajem juna ove godine zadesile gotovo celu Srbiju i nanele velike materijalne štete, pripadnici Vojske Srbije pružili su pomoć ugroženom stanovništvu u Arilju, Blacu, Prokuplju, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Malom Zvorniku.

U navedenim mestima pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na sanaciji rečnih korita, popravci i uređenju oštećenih puteva, izgradnji i rekonstrukciji bedema oko plavnih reka, zaustavljanju i nasipanju klizišta, postavljanju mostova koji su meštanima odsečenih sela omogućili povezivanje sa gradom, kao i sanaciji štete na privatnim posedima.

U mestima gde je zbog radova na sanaciji štete na cevovodu i vodovodnoj infrastrukturi došlo do nestašice vode, Vojska Srbije obezbedila je auto-cisterne sa pijaćom vodom.

Uređena staza za tenkovski biatlon

Pripadnici Vojske Srbije su ove godine, u okviru Vojnog kompleksa „Međa“, dobili uređenu stazu za tenkovski biatlon, osmišljenu i prilagođenu modelu poligona prema nacrtu dobijenom od strane Oružanih snaga Ruske Federacije, tako da se tenkovske posade Kopnene vojske u budućnosti mogu u što realnijim uslovima pripremati za takmičenja u tenkovskom biatlonu.

Osim staze na poligonu „Međa“ izgrađen je i zaštitni bedem ka selu Međa, zahvaljujući kojem su se na poligonu stekli uslovi za izvođenje gađanja umetnutim cevima artiljerijskih, oklopnih i mehanizovanih jedinica.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*