Iran i Irak: Više od 328 žrtava zemljotresa, 3.000 povređenih

 Najmanje 335 osoba je poginulo, a oko skoro 3.000 je povređeno u snažnom zemljotresu, koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici, javlja Rojters. Prema podacima iranske Nacionalne organizacije za upravljanje nesrećama, u Iranu je poginulo najmanje 328, a više od 2.500 je povređeno.
Zemljotres se osetio u nekoliko iranskih provincija, a najteže je pogodio Kermanšah, gde je proglašena trodnevna žalost.

U Kermanšahu su poginule najmanje 142 osobe, a najveća bolnica je veoma oštećena tako da povređeni ne mogu u njoj da dobiju lekarsku pomoć.

Zemljotres se osetio i u Iraku, gde su najmanje četiri osobe poginule u regionu Kurdistana, izjavio je kurdski ministar zdravlja.

Irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 50 ljudi povređeno u oblasti Kurdistana, najviše je pogođen grad Darbandikan, gde je povređeno više od 30 osoba.

Prema rečima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povređeni odvoze u u susedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen.

Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi 7,2. Tas s, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude još veći jer spasilačke ekipe još nisu stigle u udaljena područja.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*