Irinej: Najava podizanja spomenika Stefanu Nemanji izazvala autošovinističku histeriju

„Teško da je iko mogao očekivati ovakvu autošovinističku histeriju kakvu je izazvala najava podizanja spomenika velikom županu Stefanu Nemanji“, napisao je u autorskom tekstu za list Politika episkop bački Irinej.

Irinej: Najava podizanja spomenika Stefanu Nemanji izazvala autošovinističku histeriju

Foto: FoNet
Irinej zamera „duhovnim sledbenicima onih koji su slali ljude na Goli otok i činili slična nedela“ i navodi da oni traže od priznatih umetnika, naučnika, novinara i drugih da javno osude podizanje ovih spomenika.
Jedan, začuh, javno se zaklinje da će čim on i njegovi istomišljenici preuzmu vlast, odmah minirati spomenik. Nema nikakve sumnje da bi tako prošli i svi koje on doživljava kao političke protivnike. U tom smislu, kao sastavni deo istog nasilničkog, pa i zločinačkog mentaliteta, shvatam pripremanje lomače za pojedine vladike i slične pretnje arhijerejima. Ne treba ni najmanje sumnjati u ozbiljnost tih pretnji zato što je naš pravoslavni narod sve to već doživeo i preživeo. Pred ostvarivanje tih pretnji isprečila se ipak jedna rečenica: ‘kada mi dođemo na vlast‘“, piše Irinej.
Irinej ocenjuje da su netačne tvrdnje da je srpska državnost počela sa Karođorđevim ustankom i tvrdi da je Stefan Nemanja tvorac „potpuno nezavisne, priznate, a pritom i jake srpske države“.
Zaključuje da treba „svi zajedno da se radujemo što ćemo uskoro u Beogradu moći da prošetamo lagano Nemanjinom ulicom do njegovog spomenika i da tu popijemo sok od maline iz Arilja, a potom posetimo novi i njegovog imena dostojan Muzej Nikole Tesle“.
Na kraju, kao „divan beleg vremena“ vidi to što će prvi spomenik Stefanu Nemanji biti ispred Muzeja Nikole Tesle i smatra da će, ukoliko to nekom bude smetalo, to „biti pokazatelj njegovog duhovnog stanja i odnosa prema sopstvenom narodu i njegovoj veri, istoriji i kulturi“.
Autor: Politika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*