Isplaćeno 450 miliona dinara duga reciklerima

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima reciklažne industrije, na osnovu čega će tom sektoru do kraja godine biti isplaćena podsticajna sredstva u iznosu od više od 450 miliona dinara.

Time je ispunjena najava Trivana data na sastanku sa reciklerima održanom početkom ovog meseca da će im biti isplaćena zaostala sredstva, i time podržana stabilnost njihovog poslovanja, navedeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, prenosi RTV.

Na sastanku sa predstavnicima reciklažne industrije Trivan je istakao da su oni značajan partner u naporima da se u Srbiji razvije cirkularna ekonomija, odnosno da se održivim upravljanjem otpadom ojača zelena ekonomija i ukupan privredni rast zemlje. „Želim da mi pomognete da očistimo Srbiju. U tim poslovima za nas je izuzetno značajan vaš rad, i zato vam stojimo na raspolaganju, da nam ukažete na problem sa kojima se susrećete i da pomognemo u njihovom rešavanju“, rekao je ministar.

Kako je istakao, ministarstvo je izrazilo punu spremnost za saradnju sa reciklerima, ali zauzvrat očekuje jednaku korektnost i otvorenost.

Na osnovu naknadne isplate zaostalih podsticajnih sredstava, odnosno Javnog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za 2015. godinu, reciklerima će biti isplaćeno više od 450 miliona dinara, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, dodela podsticajnih sredstava od vitalnog je značaja za zaštitu životne sredine jer podstiče pravilno zbrinjavanje posebnih tokova otpada, ali ujedno doprinosi stabilnijem poslovanju i očuvanju radnih mesta u reciklažnoj industriji.

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine nastaviće sa unapređivanjem saradnje i podsticanjem rada preduzeća u reciklažnoj industriji, kako bi uspostavili sistem održivog upravljanja posebnim tokovima otpada“, zaključio je ministar.

Nikola Egić iz Udruženja reciklera Srbije je, saopštilo je to udruženje, rekao da je ovo značajan pomak u odnosu prema reciklerima, ali i signal reciklažnoj industriji da imaju partnera i sagovornika u ministru Trivanu i ministarstvu koje vodi.

„Na ovaj način uspećemo finansijski da zatvorimo ovu kalendarsku godinu i započnemo predviđanje sledeće. Nakon ovog dana vidimo mogućnost razvoja, stvaranje zelenih radnih mesta i zapošljavanju 100 novih radnika već u februaru sledeće godine“, rekao je Egić.

Operateri su prošle godine preradili više od 60 miliona kilograma opasnog otpada, ali to je daleko ispod kapaciteta kojima raspolažu, naveo je on i naglasio da Srbija ima dovoljno reciklažnih kapaciteta da bude centar reciklažne industrije u regionu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*