Isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone – neobavezujuća

Kovid 19 je bolest kao i svaka druga bolest, smatraju poslodavci i stručnjaci za radno pravo, ali zbog preporuke vlade došlo je do zabune, pa sada mnogi smatraju da ta bolovanja treba posebno tretirati

(Foto A. Vasiljević)

Preporuka Vlade Srbije svim poslodavcima da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog virusa korona ili su u samoizolaciji obezbedi pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto i dalje je na snazi, ali ova preporuka ipak nije obavezujuća. To faktički znači da poslodavac nije dužan da zaposlenom koji je pozitivan na kovid 19, pa zbog bolesti ne može da dolazi na posao, isplaćuje zaradu u punom iznosu, već najmanje 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad.

Jedini izuzetak su zdravstveni i radnici zaposleni u socijalnoj zaštiti koji u ovoj situaciji imaju pravo na primanje naknade za bolovanje u iznosu 100 odsto osnovne plate. Povlašćeni su i zaposleni u javnim komunalnim preduzećima, koji zahvaljujući važećem posebnom kolektivnom ugovoru u slučaju otvaranja bolovanja zbog kovida 19 mogu da računaju na plate u punom iznosu.

Da li naknada zarade za takozvano kovid bolovanje treba da iznosi 100 odsto ili treba da ostane „regularna”, to jest ista kao i u slučaju drugih bolesti, pitali smo stručnjake za radno pravo, predstavnike sindikata i poslodavce.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata već osam meseci traže da se izmeni odredba u Zakonu o radu za sve one koji obole od kovida 19.

– Nije ista situacija sada kao pre pandemije, pa ne mogu da važe ni ista pravila. Tražimo dopune zakona jer ne živimo u redovnim prilikama. S neobavezujućim preporukama države da radnik koji oboli od korone dobija 65 odsto od plate, i oni poslodavci koji su dosad plaćali pun iznos zarade to više neće raditi, već će se radije pridržavati zakona, pošto im to više ide u prilog – smatra Ranka Savić, predsednica ove asocijacije. U tome se ipak krije opasnost, dodaje ona, jer radnici sa blažim simptomima korone onda neće ostajati kod kuće, već će ići na posao, u kolektiv, pošto ne žele da budu kažnjeni zbog prehlade koja je možda izazvana koronom.

– Tako će se samo još više širiti zaraza, a to nas opet vraća na početak priče da aktuelno zakonsko rešenje nije dobro i dugoročno gledano izazvaće nove probleme – uverena je Savićeva.

Da sve zavisi od dogovora između poslodavca i zaposlenog, jer Zakon o radu ne daje konkretne odgovore na pitanja oko pravdanja izostanka sa posla u slučaju brzinskog širenja zaraze ili karantina, potvrđuje Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

– Isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvanično obavezujuća, ali je poslodavcu data ta mogućnost. Od dosta faktora zavisi da li će poslodavac isplatiti pun iznos zarade. Pre će to uraditi ako je u pitanju pojedinačni slučaj zaražavanja ili je preduzeće u dobroj finansijskoj situaciji. Ipak, ne treba zaboraviti da je kovid 19 bolest kao i svaka druga, tako da generalno ne treba praviti razliku, ali zbog te preporuke vlade je i došlo do zabune među poslodavcima i radnicima, pa mnogi smatraju da kovid bolovanja treba posebno tretirati – ističe Atanacković.

Na pitanje da li je u redu da u toku pandemije firme koje su radile i sve vreme dobijale pomoć od države po zaposlenom sada ipak odlučuju da ne obezbede pravo svojim radnicima na naknadu zarade u visini od 100 odsto u slučaju zaražavanja, Atanacković ističe da odluka o tome ostaje u domenu moralnih načela samog poslodavca.

– Firme koje nisu dobro radile unazad mesecima i nisu u dobroj finansijskoj situaciji mogu i da razumem, a one koje jesu obavezuju samo moralna načela, ali ne i zakon – podvlači on.

Da je pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto za slučaj obolevanja od korone sasvim nepravedno u odnosu na ostale bolesti za koje važi pravilo isplate zarade u iznosu od 65 odsto, smatra pravnica Olga Vučković Kićanović, stručnjak za radno pravo.

– Iako je to bila želja sindikata, kada je u vanrednom stanju po preporuci počelo kod nekih poslodavca da se isplaćuje sto odsto plate za izolaciju i karantin, to ipak nije ekonomski održivo, a i nepravedno je u odnosu na druge bolesti. Jer kovid 19 je bolest kao i sve ostale, u pravnom smislu – napominje Olga Vučković Kićanović i podseća da je jedina razlika u tome da zaposleni ima pravo na odgovarajuću naknadu zarade za vreme prekida rada do kojeg je došlo isključivom naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca, a zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja zaposlenih.

– U tom slučaju, po zakonu, poslodavci moraju da isplate zaradu u iznosu od 100 odsto – dodaje Olga Vučković Kićanović.

Za klasično bolovanje 65 odsto zarade

Zakonom o radu je plata za vreme bolovanja za prvih 30 dana odsustva u iznosu od najmanje 65 odsto prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci.

Ujedno, postoji mogućnost i da zarada bude veća, ali to se reguliše kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu u samoj kompaniji.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*