Istorijska scena u Avganistanu – devojčice spremne za školu

U Mazari Šarifu u Avganistanu istorijski trenutak – devojčice kreću u osnovnu školu. Talibani za sada na papiru garantuju slobodu, javlja reporter RTS-a. Roditelji, međutim, na početku nisu puštali žensku decu u škole.

Reporter RTS-a javlja da prisustvuje istorijskoj sceni gde su devojčice krenule u osnovu školu u Mazari Šarifu, gradu u unutrašnjosti Avganistana.

Devojčice su sa ruksacima, spremne za školu – pokazuju da ne žele da se sistem na koji su navikle menja, žele da se obrazuju.

Talibani za sada, na papiru, garantuju slobodu. Roditelji, međutim, na startu prve tri četiri nedelje, nisu puštali žensku decu u škole, zato je ovo scena istorijska.

U prethodnoj vladavini talibana, žene su morale da napuste posao, školu.

Lekarke bi ostajale kod kuće. Ako bi se žena razbolela, došla bi sa mužem ili bratom na pregled i onda bi on prepričavao muškom lekaru koje su njene tekobe.

Rezultat toga bio je veliki broj smrtnih slučajeva ženske populacije u Avganistanu.

Najstroži zakon se još uvek neće uvoditi u Avganistanu, ali ga vođe talibana pripremaju i verovatno će biti usaglašen sa postojećim ustavom, rekao je juče šef policijske stanice, koji je jedan od najbitnih čoveka u Mazari Šarifu.

Šef policijske stanice rekao je i da se garantuje mogućnost deci da se bave muzikom, plesom i sportom, ako se sve odvija u muslimanskoj nošnji, što je ranije bilo nezamislivo.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*