Istraživanje: 53 odsto Banjalučana vozi bicikl, ali samo za rekreaciju

Biciklistički saobraćaj postaje sve popularniji među Banjalučanima i prema poslednjem istraživanjiu bicikle koristi 53 odsto naših sugrađana, ali uglavnom za rekreaciju, pokazala je anketa Odeljenja za saobraćaj i puteve, provedena u okviru protekle Evropske sedmice mobilnosti.

Prema rezultatima ankete, najčešće zastupljeno prevozno sredstvo na našim ulicama ostaje automobil, ali je primetan i trend povećanja biciklističkog saobraćaja u gradu.

„Anketa pokazuje da 69 odsto ispitanika poseduje lični automobil, što svakako predstavlja visok procenat. Takođe, pokazalo se da najveći broj stanovnika na posao putuje automobilima, a da bicikke mahom koriste za rekreaciju“ – navode u resornom odeljenju.

Na pitanje da li vozite bicikl, veliki procenat ispitanog stanovništva odgovorio je potvrdno, njih 53 odsto. U ovoj godini grad je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i anketom je utvrđeno da je 87 odsto korisnika je upoznato sa navedenim sistemom, ali isto tako vidljivo je da ga je 9 odsto ispitanika koristilo – pokazali su rezultati ankete.

Na pitanje o  promotivnim aktivnostima koje bi najviše uticale na svest građana o važnosti promene saobraćajnih navika, ispitanici su u najvećoj meri odgovorili da najveći uticaj imaju ulične akcije, promocije na portalima i društvenim mrežama, televizijske reklame i edukativne radionice sa građanima.

„Iz tog razloga u narednom periodu će se više raditi upravo na organizaciji promotivnih aktivnosti i promociji kako bi uticali na svest i promenu saobraćajnih navika naših sugrađana“ – zaključuju u odeljenju.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*