Istraživanje: Finsko školstvo najbolje

Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Finski obrazovni sistem već dugo se proglašava jednim od najboljih u svetu, u toj zemlji se obrazovanje shvata ozbiljno, ali se školski program bazira na „učenju kroz igru“, učenici imaju manje domaćih zadataka i do fakulteta obezbeđen besplatan obrok, udžbenike i drugi školski materijal, a nastavnici su plaćeni kao advokati.

Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Obrazovanje igra ključnu ulogu u ljudskom, socijalnom i ekonomskom razvoju. Smatra se ljudskim pravom, a promoviše se ravnopravnost polova, mir i povećava kvalitet života pojedinaca.

Ljudi u nerazvijenim zemljama skoro da nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, dok oni u razvijenim zemljama imaju višu stopu pismenosti i bolje obrazovanje. Svake godine se radi nekoliko različitih istraživanja. Tako su u finskim školama obazovne reforme sprovode svake četiri godine.

Obrazovanju se pridaje velik značaj, prate se rezultati PISA testiranja, a potom se osmišljavaju reforme. Iako se sprovode na nacionalnom nivou, one se prilagođavaju i lokalnom nivou, a nastavnici se posebno plaćaju za rad na tim reformama.

Iako se obrazovanje shvata ozbiljno, kako se navodi na web stranici Finske nacionalne agencije za obrazovanje, program se bazira na „učenju kroz igru“ kako bi deca bila što manje pod stresom.

Upravo zato često nastavu imaju na otvorenom, velik deo vremena provedenog u školi posvećuju igri, zabavi, druženju i sportskim aktivnostima.

Takođe, nakon svakog školskog sata, koji traje 45 minuta, sledi odmor u trajanju od 15 minuta. U Finskoj, nastavnici imaju plate u rangu advokata ili lekara, a u njihovom radu im je dozvoljena maksimalna sloboda. Ipak, to ne znači da ne moraju da se pridržavaju reformi i opštih smernica.

Osim toga, pridaje se važnost svakom učeniku poedinačno i učitelji su dodatno plaćeni kako bi, onima kojima je to potrebno, nakon nastave dali instrukcije iz predmeta koji učeniku lošije idu. Rad učitelja se proverava i ako nije zadovoljavajući, slede sankcije.

Deca u Finskoj generalno imaju manje domaćih zadaća u odnosnu na njihove vršnjake u drugim razvijenim zemljama, što im ostavlja više vremena za igru i zabavu kada dođu kući, piše Vorld Ekonomik Forum.

U Finskoj na digitalizaciju ne gledaju kao na nužno zlo i školstvo prilagođavaju vremenu u kojem žive.

Ono što je moguće naučiti putem tableta ili laptopa, tako i uče, a deci se omogućava besplatna tehnologija koja im je potrebna za učenje.

Svim učenicima je sve do fakulteta obezbeđen besplatan obrok, baš kao i udžbenici i drugi školski materijal.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*