Istraživanje: Građani ne veruju političarima, većina bi glasala za SNS

FOTO:021.RS

Istraživanje instituta za evropske poslove pokazalo je da je Srpska napredna stranka najpopularnija partija u Srbiji, a prate je Socijalistička partija Srbije i Savez za Srbiju.

Institut za evropske poslove sproveo je od 12. do 22. marta, u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, istraživanje javnog mnjenja o političkim stavovima građana, u kojem je učestvovalo više od 1.200 ispitanika.
FOTO:021.RS
Dve trećine ispitanika se izjasnilo da bi izašlo na izbore koji su prvobitno bili raspisani za 26. aprila. U grupi onih koji bi izašli na izbore većinu su činile žene, ispitanici sa osnovnim nivoom obrazovanja, stariji od 60 godina, te stanovništvo regiona Zapadne Srbije sa Šumadijom i vangradskih naselja.
Četvrtina ispitanika je reklo da ne bi iskoristili pravo glasa, dok svaki deseti nema još uvek jasan stav po ovom pitanju. Kako navode u Institutu, broj ispitanika koji bi izašli na izbore je za 10 odsto veći u odnosu na prethodni ciklus istraživanja.
Većina ispitanika (79%) veruje da je njihov glas važan i taj stav u većoj meri dele stariji od 30 godina, ispitanici sa završenom najviše osnovnom školom, stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine. Da njihov glas nije važan smatra 16%, dok 5% ne zna da se izjasni po ovom pitanju„, navodi se u istraživanju.
Kako bi glasali?
Nakon isključenja neopredeljenih, onih koji su odbili da se izjasne i koji bi poništili listić, te preraspodele podataka na 100%, rejtinzi stranaka su sledeći:
  • Lista Aleksandar Vučić-Za 61,9% podrške
  • SPS-JS sa 10,8% podrške
  • Savez za Srbiju sa 7,1% podrške
Tri četvrtine ispitanika ne podržava ideju o bojkotu izbora i to su u većoj meri žene, stariji od 45 godina, ispitanici sa najnižim nivoom obrazovanja, iz Istočne i Južne Srbije, kao i iz vangradskih naselja. Njih 12 odsto podržava bojkot, dok 13 odsto ispitanika ne zna da li bojkot treba podržati ili ne.
Svaki četvrti ispitanik veruje političkim strankama, dok 75 odsto njih ne veruje i među njima je više muškaraca, ispitanika starosti do 44 godine, sa najmanje završenim srednjim nivoom obrazovanja i oni koji žive u gradskim sredinama. Ispitanici najviše veruju Srpskoj naprednoj stranci.
Čak 60 odsto ispitanika navodi da ne veruje političarima, 25 procenata veruje, dok njih 15 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju. Među ispitanicima koji veruju političarima u većoj meri se nalaze stariji od 60 godina, ispitanici sa završenom najviše osnovnom školom, stanovnici Centralne Srbije i vangradskih sredina. Najviše poverenja imaju u Aleksandra Vučića.
Prema mišljenju ispitanika, najbolji posao u Vladi Srbije obavljaju premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok je najnižu prosečnu ocenu dobio ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.
Autor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*