Italijani ne odustaju od turizma: Portofino dočekuje prve strane turiste

Танјуг (Тијана Радојковић)
PORTOFINO –

Modensko letovalište Portofino u Italiji ostavlja za sobom težak period i spremno dočekuje domaće i strane turiste posle blokade, u luci su ponovo usidreni brodovi, a hoteli i restorani otvoreni posle višemesečne obustave rada zbog koronavirusa.

Na ulicama Portofina, po otvaranju granica Italije posle tromesečne blokade zbog pandemije, ponovo se mogu čuti nemački, francuski i engleski jezik, javlja dopisnica Tanjuga iz Italije.

Tanjug (Tijana Radojković)

Portofino, dragulj italijanske rivijere sa kućama pastelnih boja, 1950-ih godina postao je popularna turistička destinacija, a od tada je ovo prvo leto bez prevelike gužve u tom primorskom mestu.

„Dolče vita“ (sladak život, uživanje), tako pojedini meštani opisuju početak ovog leta bez gužve u malom mestu na obali Ligurije, i atmosferu poput perioda pre nego što je Portofino postao popularno turističko odredište.

Ipak, na krizu i pandemiju virusa kovid-19 podsećaju smernice koje se nalaze na ulazima u radnje, restorane i hotele za držanje bezbedne fizičke razdaljine, kao i gelovi za dezinfekciju ruku.

U pojedinim restoranima nisu dostupni papirni jelovnici, već samo onlajn koje je moguće pregledati putem interneta na mobilnom telefonu u cilju sprečavanja širenja virusa.

U Portofinu je letnja sezona počela 3. juna istovremenim otvaranjem regionalnih i državnih granica za dolaske iz EU i područja Šengena, međutim hoteli su se postepeno otvarali do druge polovine juna, među kojima i čuveni Splendido.

Hotel Splendido, na mestu nekadašnjeg manastira, pruža najlepši pogled na obalu, a na zidovima mogu se videti fotografije poznatih gostiju koji su tu odsedali, među kojima nekadašnji britanski premijer Vinston Čerčil, glumac Hemfri Bogart, glumica Elizabet Tejlor, pevačica Madona.

Portofino je decenijama tokom letnjeg perioda preplavljen turista, luka puna jahti, brodova i čamaca, a brojne su mogućnosti i za ronjenje i planinarenje, pa se lokalne vlasti nadaju još jednoj uspešnoj sezoni.

U Portofinu, mestu sa oko 400 žitelja, ali koje privlači mnogobrojne turiste, ali i poznate ličnosti iz sveta zabave i kulture, godinama se tokom letnje sezone održavaju modne revije, izložbe i koncerti.

Stari Rimljani to mesto zvali su Portus Delphini – Luka delfina, krajem 19. veka postao je popularna turistička lokacija za lokalno stanovništvo, a poslednjih nekoliko decenija je među omiljenim destinacijama bogatih i poznatih ličnosti iz celog sveta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*