Italijanski investitori žele da rastu u Srbiji

Sremska Mitrovica, 6. oktobra 2018 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic, italijanski ambasador u Beogradu Karlo Lo Kaso, guvernera italijanske regije Veneto Luku Zaju i ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimovic na otvaranju novog postrojenja firme Labor Srb u Sremskoj Mitrovici. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Italijanski investitori nisu samo zainteresovani da ostanu u Srbiji, već žele i da nastave da rastu, rekao je danas ambasador Italije Karlo La Kaso na otvaranju novog postrojena fabrike „Labor Srb“ u Sremskoj Mitrovici.

La Kaso je rekao da danas ne prisustvuje samo uspehu jednog preduzeća već i da svedoči konstantnoj saradnji između institucija Srbije i Italije, navodeći da su odnosi između dve zemlje zasnovani na istorijskim, političkim i ekonomskim odnosima.

FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

„Ekonomski odnosi predstavljaju fundamentalni stub naše bilateralne saradnje. Italija je odlučila da investira politički i ekonomski u Srbiju kada su drugi oklevali. Danas je situacija promenjena. Posle nas je došlo mnogo partnera. Zadovoljni smo zbog toga, ali istovremeni smo i ponosni jer smo došli među prvima“, rekao je ambasador.

On je naveo da je razlog tome bila njihova ubeđenost da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, Italija namerava da i dalje bude prisutna u Srbiji kako bi „zajedno rasli i integrisali ekonomije u veliko evropsko tržište“.

La Kaso je iskreno zahvalio srpskim vlastima, predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na spremnosti da pomognu italijanskim preduzećima.

Zaja: Znam koliko je Vučiću stalo

Zaja i Dei Tos, zahvalili Vučiću i srpskim vlastima na odnosu koji imaju prema investitorima.

„Nemam nikakav interes. Želim to da kažem građanima u Srbiji da su srećni jer imaju predsednika kao što je Aleksandar Vučić. Znam koliko mu je stalo i koliko govori o izazovima koje Srbija ima, ali i o poslovnom duhu koji mi imamo u regiji Veneto“, rekao je Zaja novinarima.

Nadam se, rekao je Zaja, da će Srbija nastaviti tim putem koji je Vučić zacrtao.

Patrisio Dei Tos rekao je da se na njihovim pogonima nalaze tri zastave – italijanska, srpska i zastava regije Veneto.

„Osetili smo podršku Srbije na svim nivoima, a uživali smo i podrsku ambasade Italije. Nastavićemo u  tom duhu, razvijaćemo kvalitet proizvoda“, rekao je Dei Tos i dodao da će fabrika koja sada zapošljava 33 ljudi povećati taj broj na 80.

On je dodao da je u Sremskoj Mitrovici pronašao najbolju vrstu drveta za njihove proizvode – hrast i da mu je gradonačelnik još kada je prvi put došao objasnio da takva investicija može da se ostvari u tom kraju.

„Shvatio sam da zahvaljujući našem iskustvu i vašoj sirovini proizvodnja u Srbiji može da bude izuzetno kvalitetna i da proizvode možemo da izvozimo u čitav svet. Ovo je primer kako Srbija I Italija mogu da sarađuju kako bi obe zemlje bile konkurentne na međunarodnoj sceni“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to je razmena gde obe nacije mogu da budu pobedničke i da postanu bogatije zemlje, te da se suoče sa izazovima budućnosti.

„Ne možemo se zatvarati i bojati već treba da stvaramo nove mreže saradnje na svim nivoima“, poručio je Dei Tos.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*