Izbeglice uz podršku UNHCR-a i američkog ambasadora, posadile drveće u Beogradu i još 15 gradova i mesta

Akciji sadnje drveća održanoj u Zvezdarskoj šumi (Foto Tanjug/ Strahinja Aćimović)

Izbeglice iz Burundija i Irana danas su u Zvezdarskoj šumi, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i Ambasade SAD, posadile sadnice belog jasena i time Beograd učinili još zelenijim.

Ambasador Godfri, koji je pridužio akciji, nakon što je posadio likvidambar, drvo koje naraste do 30 metara, a čiji list promeni i šest različitih boja tokom godine, podsetio da su SAD i UNHCR posvećene čuvanju prava i dobrobiti izbeglica i tražilaca azila u čitavom svetu.

„Nadamo se da će sađenje drveća biti znak stalnog kretanja ka prihvatanju i integraciji izbeglica i tražilaca azila u Srbiji”, rekao je Godfri.

Prema njegovim rečima, dok radimo na tome, danas smo usmerili pažnju na ljude kojima je Srbija novi dom, koji se integrišu u srpsko društvo i aktivno doprinose lokalnoj zajednici.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, rekao je da je sretan zbog činjenice da se slična akcija odvijala i odvija u 15 gradova i mesta, da su ljudi koji su prošli kroz Srbiju očistili Sotsko jezero, da su slične akcije sproveli i u Beloj Palanci, Preševu, Bujanovcu, Tutinu, Bosilegradu.

„Srbija zbog načina na koji je postupala prema migrantima danas ima više od milion ambasadora negde širom Evrope i sveta koji će reći prošao sam kroz Srbiju i to je bila dobra zemlja”, naveo je Cučić i dodao da mu je to najdraže.

„Drago mi je i što imamo uspomenu na sve ljude koji su ovuda prošli, a onima koji to tako ne vide postaviću pitanje koliko ste vi drveća posadili, koliko ste jezera očistili, kolikom broju starih ste pomogli i isekli drva”, pitao je Cucić.

Šef UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli naglasila je da je svako drvo koje su izbeglice posadile danas simbol novih početaka i rasta za ljude koji su morali da napuste domove i koji su dobili zaštitu u Srbiji.

„Ovo je njihov doprinos zelenijoj okolini i zdravijoj budućnosti, zajedno sa volonterima UN-a i Ambasadom SAD. Kako bi mogle da pruže najbolji mogući doprinos lokalnim zajednicama u Srbiji, njihova aktivna integracija u društvo je od izuzetnog značaja”, navela je Boneli.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je naveo da današnja akcija svedoči da mnogi migranti ovde ostaju, studiraju i postaju sastavni deo našeg društva.

On je izrazio uverenje da možemo da im pružimo bolje sutra, da je ovo dobra poruka za sve koji su napustili svoje domove.

Dusenge Pejšns iz Burundija rekla je da je pobegla iz svoje zemlje. pre nešto manje od dve godine i pronašla utočište i dom u Beogradu.

„Želim da pomognem da Beograd bude još bolje mesto za sve nas, a današnja akcija je istovremeno i simbolična i vrlo korisna. Mislim da je važno da grad bude još zeleniji i bolji za sve koji u njemu žive ili ga posećuju”, istakla je Dusenge Pejšns, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*