Izbeglička kriza u EU

Države članice shengenske zone ubrzano rade na onemogućavanju ulaska desetine hiljada novih migranata na svoj teritorij. U tim planovima Hrvatska bi kao članica Europske unije, ali ne i schengenskog prostora mogla jako loše proći jer bi svi migranti iz zemalja Schengena mogli biti vraćeni upravo njoj. A potencijalno je reč o desetinama hiljada migranata u sledećem razdoblju.

Zadnjih nekoliko dana zaoštrila se retorika, ali i potezi pojedinih zemalja EU po pitanju politike prema migrantima. U tome, pre svih, prednjače Austrija, Slovenija i Nemačka. “Moramo snažnije zaštititi spoljne granice Schengena”, poručio je ovih dana Peter Webinger, voditelj Kancelarije za azil, migracije i ljudska prava u ministarstvu unutarnjih poslova Austrije. “U regiji je između 45 i 60 hiljada migranata koji preko Slovenije pokušavaju ući u zonu Schengena”, upozorava slovensko ministarstvo unutarašnjih poslova. “Svi oni koji uđu u Sloveniju samo formalno traže međunarodnu zaštitu i krenu dalje, no mi ih vraćamo u Hrvatsku”, kazao je ovih dana Boštjan Šefic, državni sekretar u MUP-u Slovenije. Austrija, Nemačka i Slovenija već dugo rade pritisak na Hrvatsku da čvršće nadzire granicu prema BiH i Crnoj Gori kako bi se onemogućio ilegalni ulazak migranata. Sve te tri zemlje odlučne su vratiti u Hrvatsku sve migrante koji uđu u zonu Schengena, a nisu registrovani.

Ozbiljne akcije

Na zaustavljanju novog migrantskog talasa posebno se angažuje Austrija. Webinger smatra da sada treba preduzeti ozbiljne akcije kako se EU sledeće godine ne bi suočila s novim desetinama hiljada izbeglica. Austrijance i Nemce posebno brine otvaranje dviju novih ruta koje iz Grčke vode ili preko Srbije i BiH ili Albanije i BiH prema Sloveniji i Austriji. Webinger je rutu prozvao “džamijskom rutom” s obzirom na to da džamije duž tih ruta pružaju pomoć izbeglicama u njihovu kretanju. Austrija u cilju poboljšanja nadzora albanske granice nudi Albaniji financijsku pomoć i svoje policajce. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je u toj zemlji 5100 migranata. No, u tu zemlju i dalje dnevno ulazi između 100 i 150 ilegalnih migranata. Mektić tvrdi da niti jedan od 475 zahteva za azil nije prihvaćen i dodaje da su ti zahtevi zapravo formalni jer 70 posto onih koji uđu u BiH odmah nastavlja put prema Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*