Izdvajanja za kulturu treba da dostignu jedan odsto budžeta

Владан Вукосављевић (Фото А. Васиљевић)
Vladan Vukosavljević (Foto A. Vasiljević)

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević predstavio je rad ministarstva u prethodne četiri godine u beogradskom Klubu poslanika, a kao glavni neuspeh naveo je neprihvatanje Zakona o izmenama dopuna zakona o jeziku i pismu.

Taj zakon bi prema rečima Vukosavljevića bitno unapredio status ćiriličnog pisma u Srbiji, prenosi Tanjug.

„Ovlašćeni predlagač nije imao sluha. Možda je jednostavno bila gužva, pa taj zakon nije došao na red. Ne ulazim u to, ali za nas je to nerealizovana akcija koju nismo sproveli do kraja”, kazao je Vukosavljević i dodao da je polovično zadovoljan tretmanom Strategije kulturnog razvoja za period od 2020. do 2030. godine. Kako je naglasio, strategija je usvojena u Vladi Srbije, ali nije stigla da uđe u skupštinsku proceduru.

„Nismo zadovoljni ni povećanjem budžeta za kulturu koji jeste rastao proteklih godina ako izuzmemo pandemijski period. Verujem da ukupna izdvajanja za kulturu moraju da dostignu jedan odsto državnog budžeta. Siguran sam da će to neka buduća vlada uspeti da reši u odnosu na okolnosti u kojima država funkcioniše i razvija se”, naveo je Vukosavljević.

Za njega nema sumnje da je najveći uspeh Ministarstva kulture konačni završetak rekonstrukcije i otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu. „Pomagali smo i brojne projekte van glavnih gradskih centara u Srbiji i na taj način omogućili da se održi kulturni život širom Srbije. Takođe, naša međunarodna aktivnost je vredna pažnje kada je reč o obnovi kulturnih centara Srbije po svetu. Otvorili smo Kulturni centar u Pekingu. Postoje planovi za otvaranje kulturnih centara u Moskvi, Berlinu i drugim svetskim metropolama… Borili smo se za očuvanje ćiriličnog pisma i za poboljšanje kulture govora”, naglasio je Vukosavljević.

„Pisali smo rimskom papi, Unesku o očuvanju naših spomenika kulture na Kosovu i Metohiji…”, kazao je ministar kulture. On je najavio i realizaciju važnog sporazuma između Rusije i Srbije kao deo ukupno dobrih odnosa dve zemlje. „Tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji dogovoreno je da Srbiji bude vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja. Zauzvrat će Srbija Rusiji pokloniti sedam slika ruskog slikara Nikolaja Reriha (1874–1947). Srbija je usvojila taj sporazum u Narodnoj skupštini a ruska Duma još nije. Kada se to desi, uslediće razmena ratifikacionih dokumenata i artefakata. Nadam se da će se to dogoditi u narednih nekoliko nedelja”, rekao je Vukosavljević.

Ministarstvo učinilo sve u vezi sa isplatom pomoći samostalnim umetnicima

„U cilju pojašnjenja različitih proizvoljnih tumačenja koja su se prethodnih dana pojavila u javnosti u vezi sa dinamikom isplate bespovratne pomoći samostalnim umetnicima, Ministarstvo kulture i informisanja saopštava da je sa strane svojih nadležnosti u najbržem roku učinilo sve neophodne radnje kako bi se sredstva u što kraćem roku transferisala lokalnim samoupravama”, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja. Kako se dalje navodi, u proceduri isplate ministarstvo je bilo odgovorno za potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama i transfer sredstava ka njima, dok su za dalju dinamiku isplate odgovorne jedinice lokalne samouprave, a tempo isplate zavisi od procedura koje propisuje Ministarstvo finansija – Uprava za trezor. „Do kraja tekuće nedelje sredstva će biti na raspolaganju 25 lokalnih samouprava, uključujući grad Beograd, nakon čega su lokalne samouprave u obavezi da izvrše distribuciju samostalnim umetnicima. Ministarstvo će biti u mogućnosti da izvrši prenos sredstava i na preostalih 19 jedinica lokalne samouprave kada one potpišu ugovore odnosno anekse ugovora koji su im od ministarstva blagovremeno dostavljeni”, kažu iz ovog ministarstva.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*