Izgradnja saobraćajnice Sivac i Stapar najverovatnije na leto

Sela Sivac i Stapar u Zapadnobačkom okrugu biće povezana asfaltnim putem. Izgradnja bi trebalo da počne krajem leta, ili na jesen, nakon što Vlada Srbije, kojoj je početkom maja upućen zahtev za odobravanje investicije, u roku od tri meseca potvrdi da je put Sivac – Stapar od javnog interesa.

Odbornici SO Kula su utvrdili Plan detaljne regulacije puta Sivac – Stapar, koji je označen kao lokalna saobraćajnica regionalnog značaja. Dve trećine puta biće u kulskoj opštini, a trećina na području Grada Sombora. Obe lokalne samouprave finansiraće izradu projektne dokumentacije, navodi se na zvaničnoj internet stranici Kula.rs

Predviđeno je da se put izgradi trasom zatečenih nekategorisanih atarskih drumova.

„Međutim, sadašnja širina pojasa regulacije od šest do 14 metara nije dovoljna za izgradnju planiranog ranga puta. Zato će biti određen novi pojas regulacije, a samim tim i eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj opštini Sivac“ – predočio je predsednik SO Kula Velibor Milojičić.

On je kazao da će se put Sivac – Stapar graditi na inicijativu viših instanci, koje će ga i finansirati.

„Direktni put, koji će biti dug oko 15 kilometara, omogućiće bolju povezanost kulske opštine sa Somborom, ali i sa apatinskom opštinom. Posebno je značajno što će biti skraćena trasa za teretni saobraćaj, koja će doprineti poboljšanju usluga transporta ka budućoj luci Apatin“ – naglasio je Damjanović.

Atarskim putevima se iz Sivca do Stapara dosad odlazilo preko zaseoka Mali Stapar, smeštenog na obalama Velikog i Malog bačkog kanala. Asfaltni put od Sivca do Stapara neće prolaziti kroz Mali Stapar, ali će ipak poboljšati prilaz ovom turističkom lokalitetu.

Iz Sivca će se novim putem ka Staparu krenuti preko tzv. Velikog mosta na Velikom bačkom kanalu. To je i trasa prema Kruščiću, s kojim će Sivac, kako je planirano, takođe biti spojen asfaltom.

„Ka Staparu će se izgraditi dva kilometra puta od mosta do ekonomije Veprovac, a to će biti i deonica do Kruščića, do kog će ostati da se napravi još oko četiri kilometra asfalta“ – naznačio je Damjanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*