Izložba digitalnih printova EVROPSKI FENOMENI U KOLEKCIJI GALERIJE MATICE SRPSKE

Galerija Matice srpske nakon uspešnih gostovanja u Muzeju Hercegovine u Trebinju (decembar 2018‒januar 2019), Galeriji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac” u Raški (13–30. maj 2019. godine) i Domu civilnih zajednica u Pečuju, nastavlja sa predstavljanjem izložbe digitalnih printova Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske u zemlji i regionu. U utorak, 5. novembra 2019. godine u 19.00 sati izložba će biti otvorena u Sedištu Saveza Srba u Rumuniji u Temišvaru. Na otvaranju će govoriti Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

 

 

Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske priređena je u Galeriji Matice srpske tokom leta 2018. godine, u okviru programa obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou. Izložbom su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

 

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

 

Kako bi i publika u regionu i u drugim evropskim zemljama imala priliku da kroz komunikaciju sa umetničkim idejama sagleda jedno moguće promišljanje evropskih vrednosti i fenomena, osamnaest najreprezentativnijih umetničkih dela sa izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske odštampano je na platnu i papiru. Na ovaj način stvorena je svojevrsna „putujuća izložba” i otvorena je mogućnost da se posredstvom digitalnih printova s odabranim umetničkim delima upozna veći broj ljudi.

 

Autori izložbe i tekstova u pratećem katalogu su mr Danilo Vuksanović, viši konzervator, Miroslava Žarkov, kustos, Luka Kulić, viši konzervator i Stanislava Jovanović, kustos.

 

Realizaciju kataloga i izložbe omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

Izložba je otvorena do 30. novembra 2019. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*